Лилјанот често се сади во градините заради неговата раскошна убавина, но исто така е многу ценет во народната медицина поради своите лековити својства најмногу во луковицата и поленот, а од него се подготвуваат многу лековити чаеви и тинктури.

Лилјанот (lat. Lilium candidum) е многу отпорна билка која во природата се наоѓа најчесто во пределите на Европа, Азија и Северна Америка. Не му одговара сува почва.

Денес постојат голем број видови на лилјани кои се разликуваат по висина, величина, боја, облик.. Постојат лилјани со благ мирис (лонгифорум хибриди), оние кои имаат цветови со интензивен мирис (ориентални хибриди) и цветови кои не мирисаат (азиски хибриди).

Во христијанството, белиот лилјан е посветен на Богородица и претставува симбол на чистота и невиност. Старите Египќани го користеле за лечење на разни болести и состојби.

Во народната медицина, лилјанот се користи за лекување, чистење и деток.сикација на очите, кожата, срцето и умот, а постои и верување дека има и маги-чни својства. Цветот на белиот лилјан се користи за лекување при воспаление на матката, леукореја, пролапс на матката..

Лилјанот има и антикан.церогено (цитоток.сично) дејство при ту-мор на дој.ката, бо-лести на увото, кожни б олести, а позната е и употребата на лилјанот за лекување на воспалени бели дробови, кашлица, астма, синуси, нер.вен систем и релаксација, бо-лести на срцето како аритмија..

Мирисот е интензивно о-поен, женствен и доминантен. Етеричното масло од лилјан се користи за лекување на чирови, гн.ојни ра-ни, мо-дринки, а се користи во козметиката и парфимеријата. За лекување на кожни болести се користат цветовите од лилјан потопени во маслиново масло.

Подготовка на чај: 1 – 2 супени лажици свежи луковици од лилјан и 200 мл вода. Во врела, зовриена вода се става ситно исечканата луковица, се поклопува и се остава да отстои половина час, па се процедува.

УПОТРЕБА: Се кон-сумираат 2 – 3 шолји на ден од чајот во голтки. Забелешка: Луковицата може кратко да се зготви во вино.

Подготовка на тинктура: 200 г луковица, 1 литар 70% ал-кохол. Цветовите се потопуваат во ал-кохол и се остава 30 дена да отстои, а по изминатото време се процедува.

Се кон-сумира по трипати по 20 – 30 капки разредени со малку вода или чај. Забелешка: Може да се мачка и на б олните места кај сите наведени тегоби. Кон-траиндикации не се познати.