Home Рецепти Брзи ситни колачи кои за неколку минути се наоѓаат на трпезата, многу...

Брзи ситни колачи кои за неколку минути се наоѓаат на трпезата, многу се вкусни што сите ми го побараа рецептот

Брзи колачи кои се подготвуваат за неколку минути. Секогаш ги правам за ненајавените гости, а многу се вкусни и сочни. Имам многу рецепти од нив, но ги издвојувам овие 4 како најдобри. Подготовката е едноставна, а излегуваат многу и одлично се комбинираат со кафе.

I Рецепт: Чоколадни мафини со кокос

Потребни состојки за основата: 275 г брашно, 2 лажички прашок за печиво, 1/2 лажичка сода бикарбона, 4 лажици какао, 1 јајце, 130 г кафеав шеќер, 80 г растопен путер, 300 мл течен јогурт.

За фил: 100 г младо сирење или крем сирење, 100 г кокос, 2 лажици шеќер во прав, 1 ќесичка ванилин шеќер. За прелив: 100 г чоколадо за готвење, 2 лажици млеко, 80 г путер, малку кокос, трошки од чоколадо.

Подготовка: Измешајте го брашното со прашокот за печиво. Потоа измешајте ја сода бикарбоната и какаото заедно и додајте ги во брашното и лесно измешајте. Во друг сад, измешајте го јајцето, кафеавиот шеќер, путерот и течниот јогурт. Прелијте ја смесата од брашно во садот и соединете ги сите состојки.

За филот: Измешајте ги сирењето, шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и кокосовото брашно. Ставете хартиени корпи во калапи за мафини, наполнете ги до половина со темнион крем кој претходно го подготвивте, а на средина ставете од белата смеса во секој мафин.

Потоа, покријте ги мафините со остатокот од темниот крем. Загрејте ја рерната на 180 степени и печете ги мафините 25 минути. Извадете ги од калапот и оставете да се изладат. Сега направете глазура од чоколадо, путер и млеко.

Во друг сад измешајте го кокосот со чоколадните трошки. Врвовите на изладените мафини натопете ги во глазура, а потоа наросете ги со трошки од кокос и чоколадо.

II Рецепт: Неодоливо вкусни колачиња со лешник

Потребни состојки за основата: 100 г шеќер во прав, 100 г путер (или маргарин, или мешано), 120 г чоколадо за готвење, 100 г од вашето омилено чоколадо, печени лешници. За декорација: 50 г шлаг, боја за шлаг (по избор), шарени трошки (мрвици),околу 40 хартиени корпи.

Подготовка: Во тенџере на ригла стопете го маргаринот, чоколадото и шеќерот во прав. Пополнете ги корпите до половина, ставете ги лешниците, па пополнете ги корпите нешто помалце до крајот.

Оставете малку да се излади и потоа украсете. Цврсто изматете го шлагот. Ако сакате вашите колачи да бидат шарени, земете боја за шлаг и измешајте ги заедно. На крајот украсете со шлагот и чоколадните трошки.

III Рецепт: Посен колач со чоколадо и портокал

Потребни состојки за основата: 350 мл свежо исцеден сок од портокал, 4 лажици домашен џем од шипинка или кој било друг џем, 120 г шеќер, 2 ќесички ванилин шеќер, рендана кора од 2 портокали, 180 г печени мелени ореви, 100 г брашно, 2 лажици какао, 1 ќесичка прашок за печиво, 100 мл масло.

За фил: 100 г посно чоколадо, 2-3 лажици домашен џем од шипинка (или кој било друг џем), 120 г посни мелени бисквити, 1 ќесичка ванилин шеќер, 150 мл свежо исцеден сок од портокал.

Подготовка: Измијте ги портокалите и изрендајте кора од два портокали, а потоа исцедете вкупно 500 милилитри сок (потребни се приближно 4 средно сочни портокали). Ставете ги оревите во тава и печете ги на средна температура околу 10 минути, внимавајќи да не ги изгорите. Пренесете ги печените ореви на крпа, а откако ќе се изладат сомелете околу 180 г.

Претурете го свежо цедениот сок од портокал во сад, додајте џем од шипинка (средна густина), шеќерот и ванилиниот шеќер, кората од портокал, мелените ореви и просејуваните состојки во прав. Измешајте сè добро и соединете ги состојките.

На крај, додајте го маслото со постојано мешање. Прелијте ја смесата во плех за печење (30 × 20 цм) обложен со хартија за печење и печете на 160 степени околу 25-30 минути. Извадете ја испепечената основа и оставете ја да се излади. Кога ќе се излади, премачкајте во тенок слој со џем од шипинка и измазнете.

За филот (полнење): Растопете чоколадо измешано со џем на тивок оган. Во посебен сад добро измешајте мелени бисквити, сок од портокал и ванилин шеќер, а потоа додајте ја претходната смеса и сè измешајте заедно. Нанесете го филот врз бисквитот и наросете со преостанатите сечкани печени ореви. Исечете ја тортата на коцки по желба. Може да се сервира топла или ладна.

IV Рецепт: Сочна и неодолива пита со чоколадо

Потребни состојки за тестото: 160 г путер, 45 г шеќер во прав, 1 жолчка од јајце, 180 г пченично брашно, 1 лажица павлака. За филот: 320 г темно чоколадо, 150 мл млеко, 250 мл слатка павлака, 50 г мед, 2 јајца.

Подготовка: Измешајте го путерот со шеќерот и мешајте додека да се растопи шеќерот. Додајте ги жолчките и добро промешајте. Потоа додајте половина од количината брашно и месете додека смесата да стане ронлива, а потоа додајте го остатокот од брашното и павлаката и мешајте додека тестото да се собере.

Формирајте го тестото како диск, завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер најмалку 2 часа. По одминатото време, наросете брашно на работната површина и развлечете го тестото со дебелина од околу 3 мм (тестото треба да биде што е можно потенко).

Премачкајте еден калап за пита, по можност со отстранливо дно, со дијаметар од 24-26 цм и ставете го во замрзнувач 30 минути (ова ќе спречи намалување на тестото за време на печењето).

Загрејте ја рерната на 180 ° С. Извадете го подготвениот калап од фрижидерот, ставете го на лист обложен со масна хартија и печете, без полнење, 15-25 минути (во зависност од големината) додека да добие убава златна боја. Повремено проверувајте го тестото за време на печењето со чепкалка. По печењето, оставете да се излади.

Подготовка на филот: Исечкајте го чоколадото и ставете го во сад на пареа да се растопи. Додајте го млекото и павлаката на оган. Постојано мешајте додека да се стопи целото чоколадо и смесата се изедначи. Во друг сад изматете ги јајцата и подготвената смеса од стопено чоколадо додајте ја во нив.

Истурете ја смесата во печеното тесто и печете на 130 ° С. Печете околу 35-40 минути, додека филот да се згусне, но сепак да остане мек на средина. Кога колачот ќе се излади, филот прелијте го врз колачот и оставете да се излади. Потоа послужете и уживајте во вкусот. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска