Фото и рецепт: Елена Мишковска
Потребни состојки:
500 г кори
500 г свеж кадаиф
500 г мелени ореви
200 г сечкани ореви
100 г гриз
100 г шеќер
1 лажиче цимет
½ лажиче мускантно оревче
За полевање:
250 г путер
150 мл масло
За шербет:
6 чаши (од 200 мл) шеќер
4 ½ чаши вода
½ лимон – сок
Постапка:
Корите се делат на два дела а исто така и мешавината се дели на два дела.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4946-e1561628344620.jpg)
Од првиот дел, две кори се редат на намастена тепсија, се наросуваат со мешавината од мелени ореви, гриз, шеќер, цимет и мускантно оревче, па се продолжува постапката додека да се потрошат сите кори од првата половина.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4947-e1561628361648.jpg)
Се реди кадаифот, се наросува со сечкани ореви, па се продолжува со втората половина од корите по истата постапка како и за првата.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4948.jpg)
Баклавата се сече на коцки, секое парче се прелива со помешаните мало и растопен путер.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4945.jpg)
Загреаната рерна на 200 степени се намалува на 150 степени, па се става баклавата на печење. Се пече 1,5 час (час и половина). Следниот ден се прелива со врел шербет кој треба да врие 5 минути.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4949.jpg)
Фото и рецепт: Елена Мишковска
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4944.jpg)