Баклава со јаболка, поубава не сте јаделе

Фото и рецепт: Ариана

Потребни состојки:

500 г готови кори
7-8 јаболка со средна величина
10 големи лажици шеќер за јаболката
1 ванилин шеќер
по желба цимет за јаболката
3 големи лажици лебни трошки за јаболката
неколку капки арома од ванила и бадем
150 г грубо мелени лешници и ореви
150 г ситно мелени лешници и ореви
250 г путер

За шербет:

1 лимон исечен на кругови
600 г шеќер
1 литар вода

Постапка:

Прво измешајте ги оревите и лешниците, па одвојте половина за да ги сомелете покрупно и другата половина поситно. Путерот растопете го.

Loading...

Јаболката убаво измијте ги и изрендајте ги со кора, измешајте ги со лебни трошки (презла), цимет, арома и шеќер.

Во тепсија (32х22 см) ставете хартија за печење и премачкајте ја со растопен путер. Започнете со редење на корите: прво ставете една кора, премачкајте ја со путер, па ставете втора кора и истото повторете го уште три пати. Наредете вкупно 5 кори премачкани со путер.

Врз корите ставете малку од смесата со ореви и лешници и малку од смесата со јаболка. Рамномерно распоредете.

Потоа ставете две кори и малку притиснете ги со рака за да добиете рамна површина. Премачкајте ги со путер, па повторно наредете фил.

На овој начин редете додека да ви се потроши материјалот. Последните 5 кори се редат исто како на почетокот, без фил.

Наредената баклава се сече во облик на ромбови, добро се премачкува со растопен путер и се пече во претходно загреана рерна на 150 степени. Се пече додека да добие обава бакрена боја.

Печената баклава се прелива со шербет кој претходно сме го свариле и изладиле.

За шербет: Водата, лимонот исечен на тркалца и шеќерот варете ги додека да добиете густ сируп.

Врз прелиената баклава ставете алу-фолија и врз неа нешто тешко за да може баклавата убаво да го впие сирупот. Изладете неколку часови пред консумација.

Најдобро е да се направи баклавата еден ден претходно и да ја оставите да се лади во фрижидер преку цела ноќ.

Loading...