БАБА (77) ПУКА ОД ЗДРАВЈЕ: „Го пијам ова и имам притисок и шеќер подобар од младите денес!“
Делува кај чирови, улкуси и респираторни тегоби, помага во спречување на бактериски инфекции…
Голем дел од светската популација денес се соочува со здравствени проблеми како што се зголемениот крвен притисок и шеќер во крвта.
Покрај медицинските терапии во зависност од тежината на здравствената состојба, луѓето со години користат и природни методи кои може да помогнат во стабилизирање на наведените состојби.
Ви го пренесуваме рецептот од архивите на НМД.мк, а кој своевремено беше споделен од една баба (77), која несебично ја откри својата тајна за извонредното здравје.
Имено, таа своето ниво на шеќер и крвниот ритисок ги регулирала со помош на чај од кромид и секогаш крвната слика и била многу подобра отколку на младите околу неа.
РЕЦЕПТ:
Секое утро сварете 2 главица кромид во 500 мл вода. кромидот добро измијте го, отсечете му го коренот и отстранете ги само најгорните слоеви лушпа. Од моментот на вриење намалете ја температурата и варете додека да омекне.
Течноста поделете ја три дела: се пие половина час пред појадок, ручек и вечера. Кромидот можете да го искористите за подготовка на јадења или да го изедете испасиран и зачинет како салата.
Постапката се повторува 10 дена, па се прави пауза од 10 дена и по овој принцип се продолжува најдолго 6 месеци.
Овој природен лек го снабдува организмот со потребната доза железо, калциум, цинк, манган и кобалт.
Бидејќи расте под земја, кромидот изобилува со природни етерични масла, како и фитинска киселина за која е докажано дека ги уништува бактериите во белите дробови.
Водата од варен кромид благотворно делува кај чиреви, улкуси и респираторни тегоби, а помага и во спречување на бактериски инфекции.