Аронијата ја нарекуваат и намирница на иднината, бидејќи поседува исклучително лековити својства кои го унапредуваат човековото здравје. Оваа ситна бобинка која потсетува на боровинката, ефикасно го прочистува човековиот организам од токсини и теш-ки метали и затоа е корисна превентива против ма-лигните заболувања.

Бројни анализи откриваат дека аронијата има антикан-церогено дејство, бидејќи има способност да го спречи растот и развојот на ма-лигните и како силен антиоксиданс, спречува создавање на слободни радикали, ги штити здравите клетки во телото и кр-вната плазма, го успорува ста-реењето на организмот и спречувајќи развој на хронични болести.

Потенува од Северна Америка, од каде е пренесена во Европа. Северноамериканските домородци ја користеле аронијата како храна и лек. Се користела и за ублажување на последиците од ра-дијацијата која се случила во Чернобил, а за истата намена се користи и денес.

аронија во мед – Тина Хорват

Што лекува аронијата? Бобинките на аронијата содржат каротен кој ги штити клетките од ош-тетувања, го подобрува видот,спречува појава на катаракта. Аронијата исто така штити од УВ зра-чење, има способност да ги врзува теш-ките метали и радио-активните елементи и го овозможува нивното исфрлање од организмот.

Вредноста на аронијата: зрелите плодови на аронијата содржат големо количество биофеноли, танин, флавонид, антоцијани. Содржи големо количество на витамини: А, Ц, Р, Б9, Б6, Б2, Е заедно со минералите како калциум, калај, железо, манган, јод, фосфор. Аронијата претставува вистинско богатство од витамини и минерали спакувано во мали бобинки.

Аронија во мед за подобрување на крвната слика и добар имунитет. Фотографија и рецепт на Тина Хорват. Потребни состојки: 800 г аронија, 1 кг мед и 2 тегли. Постапка: аронијата се чисти убаво од петелките. Се става во поголем послужавник.

аронија во мед – Тина Хорват

Вака убаво распоредена аронијата во еден слој, се остава три дена малку да се потсуши. Треба да почне да се собира, односно збр-чкува. После три дена се става во теглите, две поголеми и една помала. Се полнат до половина.

аронија во мед – Тина Хорват

Втората половина од теглите се пополнува со медот, добро се промешува и се затвораат теглите. Аронијата е многу здрава. Приготвена на овој начин со мед, треба да се конcyмира секое утро по една лажица.

Бидејќи на топло, односно на собна температура може да се случи аронијата да ферментира, затоа најдобро би било теглите да се чуваат во фрижидер или во доста ладна просторија.

Аронијата поволно делува врз работата на желудникот. Ја cтимyлиpа работата на штитната жлезда, па особено им се препорачува на лица со хипотиреоза. Аронијата спречува појава на кардиоваскуларни болести. Ова овошје го намалува високиот кр-вен притисок и холестерол и поттикнува производство на „добар“ холестерол.

Аронијата ја cтимyлиpа работата на црниот дроб, помага при исфрлање на камења и воспаление на жолчно кесе. Поволно влијае и врз дигестивниот тракт – ги сми-рува гр-чевите и б олките во цревата, го намалува воспалувањето на слузокожата на цревата и ја сопира дијареата.