АКО ВЕ БОЛАТ РАМОТО, КОЛЕНАТА И КОЛКОВИТЕ: евтин напиток кој ќе ви помогне при артритис

AKO ВЕ БОЛАТ РАМОТО, КОЛЕНАТА И КОЛКОВИТЕ: евтин напиток кој ќе ви помогне при артритис. Милиони луѓе во светот стра-даат од оваа непријатна болест која ги зафаќа зглобовите. За жал, науката сè уште нема лек кој целосно би го излечил артритисот.




Постојат бројни природни препарати кои значително помагаат во намалување на симптомите. Терапијата може да ја подобри функцијата на животот, како и некои промени во исхраната – значи да се јаде храна богата со антиинфламаторни својства: како риба со здрави масти, маслиново масло, јаткасти плодови.. Во продолжение прочитајте кој лек е најдобар за лекување на болните зглобови при артритис:




Зелениот чај е еден од најлековитите напитоци во светот. Бидејќи е меѓу најмалку обработените чаеви, тој ги задржува своите вредни здравствени придобивки, како што се екстремно високите нивоа на антиоксиданси и корисни полифеноли.

Затоа, се смета за златен стандард меѓу пијалаците, еден вид на „магичен напиток“ што помага во различни услови, како што е заштита од p aк, а се препорачува редовно конcyмирање во помали количини.




Редовното консумирање зелен чај може да го намали нивото на хормонот на с трес. Покрај тоа, зелениот чај содржи амино киселина Л – теанин, за која е докажано дека ја ублажува вознемиреноста, па по негово пиење ќе се чувствувате подобро.

Дневната конcyмација на зелен чај го намалува ризикот од развој на p aк на мочниот меур, хранопроводот, јајниците, панкреасот, простатата, желудникот и кожата. Едно истражување покажало дека жените кои пијат 2 или повеќе чаши зелен чај секој ден, имаат 46% помал ризик да развијат p aк на јајници.




Зелениот чај има алкален ефект и може да го намали нивото на холестерол. Исто така, ја стимулира циркулацијата на кр-вта и го намалува ризикот од развој на васкуларни заболувања.

Бројни студии покажале дека зелениот чај го намалува ризикот од срцеви заболувања. Со секојдневно пиење зелен чај, можете да го регулирате нивото на кр-вниот притисок и да го намалите ризикот од срцев у дар.

зелен чај

Во составот на зелениот чај, има и кофеин, кој ја подобрува концентрацијата и меморијата. Пијте зелен чај наутро или рано попладне кога ќе забележите пад на нивото на енергија и концентрација.




Редовното консумирање зелен чај може да го намали ризикот од развој на Паркинсонова болест и да ја забави неговата прогресија.

Зелениот чај е одличен извор на катехини кои го промовираат согорувањето на масните клетки. Ова е причината зошто зелениот чај се препорачува за луѓе кои имаат проблеми со гу-бење на те-жината или одржување на здрава те-жина, како замена за кафе или сок.




Зелениот чај го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2, а научниците од Јапонија откриле дека може да помогне во контролата на нивото на шеќер и со тоа да се намали потребата за земање терапија.

Катехините од зелениот чај го намалуваат хроничното воспаление, ја штитат ‘рскавицата и спречуваат дегенерација на коските.




Сепак, прекумерната конcyмација на зелен чај може да доведе до несакани ефекти кои не се опас-ни по живот, но можат да му наште-тат на вашето здравје. Сите придобивки од зелениот чај ќе се остварат со умерена конcyмација, а неумереноста ќе доведе до овие состојби.




Еден од најчестите примери на несакани ефекти е дијареа која се јавува при пиење големи количини зелен чај, особено кај луѓе кои се на диета или во процес на гу-бење на те-жината и не внесуваат доволно витамини и минерали во организмот.




Исто така, зелениот чај има одредена доза кофеин, што е помала од онаа во кафето или црниот чај, но сепак се советува да бидете внимателни со д озирањето и да не конcyмирате зелен чај доцна попладне.

Премногу кофеин може да предизвика главоболки и проблеми со спиењето, а другите соединенија, кои ги има во зелениот чај, можат да предизвикаат гадење, вртоглавица, нару-шувања на отчукувањата на срцето (аритмии) или проблеми со кр-вниот притисок.




Подготовка на зелен чај: Ставете една лажичка зелен чај во 200 мл топла, но не врела вода, претходно зовриена. Оставете да отстои поклопено точно три минути, а потоа процедете и пијте во голтки. Најдобро е чајот да го пиете незасладен. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаД-р Мариќ советува: Ако почувствувате бoлкa во paмoтo, веднаш снимете ги белите дробови, еве зошто
Следна статијаБИОХЕМИЧАРКА: Кој има чир во желудник, мора да го лекува целото тело – на овој начин