Д-р Мариќ советува: Ако почувствувате бoлкa во paмoтo, веднаш снимете ги белите дробови, еве зошто

„Кога ќе нè заболи рамото, обично мислиме дека сме спиеле во лоша позиција или дека е симптом на ревматизам. Во повеќето случаи, аналгетикот е „прва помош“ за оваа состојба и ако б олката продолжи, обично се обраќаме до општиот лекар и бараме упатување до физијатар.
Но, б олката во едното или обете рамења понекогаш може да биде првиот и единствениот симптом на многу сериозна болест – p aк на белите дробови“ – вели познатиот доц. д-р Небојша Мариќ, специјалист по градна хирургија.

Светските медицински експерти сега препишуваат дека секоја б олка во рамото бара задолжителна комплетна радиолошка дијагноза со цел да се отстрани сомнежот за p aк на бели дробови – вели доц. Д-р Небојша Мариќ.
Уште подобро е да направите магнетна резонанца, а особено ова важи за луѓето кои се во ризичната група или имаат фамилијарна историја за оваа состојба. Тука најчесто спаѓаат хронично болните со респираторни заболувања, пy-шa-чите, постарите лица..

Луѓето кои чувствуваат б олка во рамото не треба да започнат веднаш со физикална терапија, бидејќи може да се изгуби драгоцено време. Покрај тоа, забележано е дека голем број на пациенти со р ак на белите дробови, честопати имаат б олка во рамото за време на болеста.
Пред да започнете со каква било терапија, направете ги овие прегледи за да се исф-рли можноста за p aк на бели дробови, па дури потоа, доколку има потреба за тоа, започнете ја физикалната терапија и спроведете ги соодветните вежби пропишани од физијатарот.

Зошто ракот на белите дробови предизвикува б олка во рамото?

Б олката во рамото предизвикана од p aк на белите дробови се јавува од повеќе причини. Постојат случаи кога ту-мо-рот на белите дробови создава притисок на околниот н ерв на брахијалниот плексус, а мозокот толкува дека б олката доаѓа од рамото.
Всушност, б олката доаѓа од притисокот на ту-морското ткиво во белите дробови, кое како што расте, влијае на околните структури или врши притисок врз меѓуребрените нерви и плексусот на рамото.

Исто така, растот на ту-морот врши притисок врз нер-вите во горниот дел на градната празнина, така што покрај б олното рамо, постои уште еден ризичен симптом на постоење на кар-цином, а тоа е пад на очниот капак.
Кои дополнителни симптоми укажуваат на p aк на белите дробови поврзани со б олка во рамото?

Б олката во рамо што се шири по должина на раката често се јавува кај белодробните ту-мори. Покрај б олката во рамото, оваа форма на p aк е придружена со симптоми како што се спуштени очни капаци, проширени зеници и намалено лачење на пот во едната половина од телото.
Поради својата локација, не секогаш предизвикува типични симптоми на p aк на белите дробови, како што се постојана кашлица, кашлање к-pв и отежнато дишење. Понекогаш е тешко да се дијагностицира, бидејќи може да биде невидлив на рендгенскиот преглед на градниот кош, затоа е потребно да се направи детален скен на белите дробови.
Покрај белодробниот ту-мор, бол-ката во рамо се јавува и кај м алигнен мезотелиом на надворешната обвивка на белоте дробови. Како пациентите можат да разликуваат б олка во рамото предизвикана од присуство на ту-мop во белите дробови од б олка предизвикана од артритис?
Може да се направат некои разлики помеѓу б олката предизвикана од м алигнитет и бол-ката предизвикана од дегенеративни болести на рамото. Со p aк на белите дробови, бол-ката може да биде поинтензивна во текот на ноќта.
Исто така, тоа се случува во состојба на мирување и не е поврзана со повреди или активности во кои рамото било преоптоварено. Ако, покрај б олка во рамото, постојат и други симптоми карактеристични за р ак на белите дробови, како што се отеж-нато ди-шење, постојана кашлица, засипнатост, кашлање к-pв, замор или гу-бење на те-жина, тогаш најверојатно станува збор за белодробен кар-цином.
Дали аналгетиците можат да помогнат во ублажување на б олката? На ова докторот вели: „Б олката во рамото, што е симптом на рак на белите дробови, реагира многу слабо на лекови против б олки.”

Претходна статијаБрзо и вкусно јадење од само неколку состојки
Следна статијаАКО ВЕ БОЛАТ РАМОТО, КОЛЕНАТА И КОЛКОВИТЕ: евтин напиток кој ќе ви помогне при артритис