„Ако и помогнете на бубачката која се превртела на грб да застане на нозе и да си замине, сте се искупиле за седум ваши гревови…“ Кај разни народи, па така и кај нас, постојат многу верувања за претскажувања преку знаци, случки и симболи, а она што порано речиси со сигурност важело како правило, денес главно се смета за суеверие, пишува НМД.мк
Знаците или пророштвата отсекогаш го привлекувале вниманието на астролозите, верските следбеници и љубопитните, но нивното вистинско толкување не е толку лесно. Зошто преминувањата на мачката преку патот и прелетувањето на гавранот од лева страна се сметале за н есреќа? Дали секогаш е така и под кои околнисти?
Едно од објаснувањата се наоѓа во древните ведски списи на Шримад Бхагаватам: нашата материјална реалност и перцепција за светот, преку мирис, гледање, вкус итн. постепено се развила од суптилна состојба на умот во груба реалност кога д ушата со помош на егото ја внесува својата свест во материјална енергија.
Затоа постои изјава дека материјалното постоење е еден вид сон. Во сонот, почетокот на к ошмарот е придружен со знаци на неповолни ситуации. Исто така, нашата реалност упатува на почеток на „к армички“ к ошмар со неповолни знаци или појави. Одредени суптилни мисли или настани постепено доведуваат до груби резултати.
Сè започнува со перцепција. Поволните енергии во доблест носат поволни резултати, а оние во незнаење и темнина носат негативни резултати. Со мешање на таквите карактеристики постепено се манифестира некој настан, исто како што во телото се појавуваат одредени симптоми пред да настапи болеста.
Разбирањето на знаците од природата бара одредена интуиција. Како функционира сето тоа, може да се види во следниот пример. Во Индија на пример, постои гуштер наречен тиктик, бидејќи испушта таков звук. Ако се слушне за време на разговор, тогаш она што последно било кажано, се смета за вистина. Кај нас пак, ако некој одненадеж кивне, исто така, се смета дека последното кажано или помислено – е вистина.
Една приказна убаво го илустрира ова: двајца млади момци сакаа да да искушат еден астролог, па му дале хороскоп на веќе у мрен човек. Во тој момент, гуштерот тикти паднал од ѕидот врз вентилаторот и почи-нал. Се разбира, настанал хаос низ целата просторија. Гледајќи длабоко во хороскопот, астрологот заклучил дека станува збор за хороскоп на мрт-овец.
Младите не дозволле да бидат затекнати, па веднаш се снашле и го прашале астрологот како по чинал човекот. Тогаш, астрологот пред куќата забележал маж како влече крава со голем напор за јажето со кое таа беше врзана околу вратот.
Астрологот веднаш го разбрал овој знак и рекол дека човекот се обе-сил (што на крајот се покажало како точно). Постојат многу примери на за знаци, но ќе ги наведеме оние најпознатите.
РАСТЕНИЈА – Домашни растенија кои го зачувуваат здравјето

ДЕТЕЛИНА. Среќни се оние со 4, 6, 8 и 9 ливчиња. Колку повеќе ливчиња, толку поголема среќа. Не-среќата носи детелина со 5 и 7 ливчиња, и ако случајно скинете таква детелина по грешка, треба да ја испокинете на најситни можни делчиња.. Повеќе среќа носи детелината што ќе ја пронајдете случајно, отколку оние што намерно ги барате.
Кога ќе пронајдете среќна детелина, треба да ја искинете со ноктите или забите, да ја ставите во свилено марамче и да ја носите покрај срцето, но никому да не кажувате за тоа. Среќната детелина со девет лисја е многу ретка и се носи и преку ноќ и преку ден.

ПЧЕНИЧЕН КЛАС. Ретко се среќава како двоен, троен или повеќекратен, но ако се најде случајно, носи среќа. Парните класје носат парична среќа и се носат со себе, а непарните носат среќа во љубов, но не се носат со себе.

СЛАМКА СО КЛАСЈЕТО. Пред вратата е знак за пристигнување на машки гостин во куќата, а без клас е женски гостин. „Двојната рака“ или РОЗА од чија средина расте пупка е „вереничка роза“. Кој ќе ја најде, брзо ќе се ожени.

Кога ТРН ќе се заглави за фустанот фустан, тоа е знак за претстојна венчавка на која ќе присуствувате. Кога ќе ве у-дри гранка, тоа е знак дека некој ве обожава. Гранката не треба да се прега-зува, туку да се тргне со рака.

ЦВЕТ ОД РЕН, ако го носите со вас, ги брка несаканите додворувачи. Изедете ја првата темјанушка/љубичица што ќе ја најдете напролет, бидејќи вашите најблиски ќе ве сакаат оваа година. ГЛОГОВА ГРАНКА на куќата, го штити семејството.

ЖИВОТНИ

Ако помогнете на некое животно во неволја, добродетелта ќе ви се врати кога и вам тоа ќе ви биде потребно. Кога црна мачка ќе го помине вашиот пат, не очекувајте среќа на крајот од тој пат. Кога некое куче ќе дојде да ве пречека по патот, вие успешно ќе ја завршите работата. Кога ќе сретнеш свињи, започнатиот бизнис ќе ви донесе профит.

Ако слушнете кукавичко кукање, и имате пари со вас, тогаш ќе ги имате цела година. Ако во моментот немате пари со вас, нема ни да ги имате таа година. Ако гавран или повеќе од нив летаат над вашата глава и викаат, пазете се од не-среќи.

Гласот на був навестува болест. Ако застанала на твојата куќа, некој во куќата ќе биде болен. Таму каде што бувовите пеат, закопано е богатство. Ако сакате да го ископате, не смеете да зборувате додека копате.

Кога ќе видите штрк како тивко седи или стои на покривот од вашата куќа, мирот и среќата ќе се вселат во вашата куќа. Кога ќе слушнете како штрчи штркот, ќе имате штета во куќата.

Ако и помогнете на бубачката која се превртела на грб да застане на нозе и да си замине, сте се искупиле за седум ваши гревови. Оној на кого ќе падне гасеница, ќе биде лут на своите ближни. Ако сретнете црвенкаст коњ, ќе видите драга личност тој ден. Ако сретнете бел коњ, ќе ги изневерите парите.

Да се ​​види пајак наутро значи не-среќа и грижа. Да го видите напладне значи дека сè ќе се реши лесно, а да го гледате навечер е среќа. Кога пајак ќе падне врз вас од воздух, ќе добиете добри вести.

Глувците што живеат во рудници и тунели не смеат да бидат уб-иени. Со нивното бегство, тие навестуваат на не-среќа. Кога петел кукурика пред вратата на куќата, ќе дојдат гости. Кога кучето чувар завива ноќе, с-мртта шета низ куќата. Кога ластовичката ќе го свие гнездото под покривот на куќата, во тој дом ќе влезе мир.

ПРЕДМЕТИ

Старата потковица носи среќа. Кога е закована за куќата, тоа ја штити од несреќа. Кога пу-ка МЕБЕЛОТ во куќата, некој ќе се разболи. Кога НОЖИЦИТЕ ќе паднат на подот и ќе се пробо-дат сами по себе, во куќата ќе има расправии. Ако падне н ож и ве пробо-де, ќе доживеете невер-ство од саканата личност.

Кога враќате позајмена ИГЛА, не се заблагодарувајте, инаку ќе се карате со таа личност. Кога позајмувате ЛЕК, не кажувајте благодарам, бидејќи во спротивно лекот нема да функционира. Ако на маса се стават ОБУВКИ, надевајте се на болест.

Ако се заплетка конецот при шиење, ќе добиете неочекуван подарок. Ако СОЛ се истури на масата, тој мора да се собере со нож во чинија, со цел да се избегне расправија во куќата.

Ако се скрши ЧАША на масата или пу-кне при наздравување, ќе има среќа. Скршениот кујнски прибор носат среќа и благосостојба. Колку повеќе среќа влегува во куќата, толку повеќе се кршат стакло и порцелан.

Скршеното ОГЛЕДАЛО треба да се подигне и фрли, бидејќи ако се користи скршено ОГЛЕДАЛО, тогаш тоа носи седум години несреќа. Кога НЕШТО паѓа од ѕидот без никаква видлива причина, тоа е предупредување за з лото. Каде се клацка МАСАТА, во таа куќа владее жената.

Кога некому му давате адреса, и притоа го скршите моливот или ја обоите хартијата со мастило, тогаш подобро да не ја давате, за да избегнете непријатности.

НАРОДНИ ОБИЧАИ

Кога 4 лица се ракуваат при разделбата, а рацете ќе се прекрстат, ќе дојде до расправија и раздор. Ако детето покисне пред да наполни една година, тоа ќе биде слабо. Кога странец ќе ја напушти куќата без да седне, тој ќе го извади мирот од куќата.

Кога 13 луѓе се на една маса, еден од нив ќе се разболи. Кога ќе станете наутро, не станувајте на левата нога, за да не бидете нер-возни цел ден. Миењето со некого под еден мијалник или бришењето со една крпа значи расправија.

Грбавецот носи среќа. Ако го запознаете, ќе бидете среќни тој ден. Ако го допрете грбот на грбавецот без тој да го почувствува тоа, ќе имате „среќни раце“ во сè, сè додека не ја измиете таа рака.

Ако слушнете како некој тропа на вашата врата ноќе и не можете да ја објасните причината, тоа е навестување на з ло. Кога растопеното олово се истура во водата на Бадник, се прикажуваат фигури кои ги опишуваат настаните што ќе се случат во годината што претстои.

Ако скокнете од столчето на новогодишната ноќ на полноќ, како што сте скокнале, таква ќе ви биде цела наредна година.

Кога ќе ја напуштите куќата наутро, внимавајте кој ќе ве пречека: Децата носат среќа и радост во текот на целиот ден. Младиот човек и младата жена се знак дека денот нема да биде не-среќен. Маж и жена претставуваат дека сè во денот нема да оди според вашите желби. Ако сретнете многу постари луѓе, ќе бидете лути тој ден.

Ако ви се случи не-среќа наутро, не започнувајте ништо важно тој ден. Кога тргнувате на пат и мора да се вратите за нешто што сте го заборавиле, не очекувајте да имате корист од тоа патување.

Кога спиете во туѓ кревет за прв пат, запомнете што сте сонувате, бидејќи тој сон ќе се оствари. Првата ноќ во нов стан, она што ќе го сонувате ќе се оствари. Кога две лица ќе се судрат со главата во желба да подигнат нешто, тие ќе се заубат.