Медот и оревите се многу здрави и мочни намирници. Особено се препорачуваат во ладните зимски денови и пролетта кога владеат вирусите.

Научниците одамна докажаа дека содржат голема доза на важни витамини и минерали, така што благопријатно делуваат врз човековиот организам, а нивната смеса помага да се ослободите од многу опасни болести.

За да ја подобрите работата на внатрешните органи и на целиот систем, би требало почесто да јадете мед со ореви.

Ќе ви користи доколку сте под емотивен стрес или извршувате некои тешко физички работи.

Кога редовно се консумираат мед и ореви, во нашиот организам се случува следното:

-Ако сте пателе од главоболки, ќе поминат;

-Се нормализира системот за варење. За да се ослободите од опстипација, почесто јадете ја оваа слатка смеса;

-Помага за побрза загрепнување после пораѓај;

-Медот и оревите се незаменливи за женското здравје, бидејќи содржат супстанции кои го подобруваат дотокот на крвта во организмот, а со тоа го зголемуваат и либидото;

-Исто така, кај мажите ја зголемува моќноста;

-За јакнење на имунитетот, доволно е секојдневно да се изеде мала количина од оваа смеса.

Ако веќе сте добиле настинка, ќе помогне брзо да се ослободите од затнатиот нос и воспаленото грло.

-Ако патите од анемија, јадете ја оваа комбинација бидејќи содржи железо, цинк и манган.

-медот и оревите ги стабилизираат метаболитичките пореметувања.

-Се препорачува во текот на интензивна умствена работа да се јаде повеќе од овие намирници за подобрување на концентрацијата;

-Оревите содржат состојки кои ги ублажуваат ревматичните болки.

КАКО СЕ ПРИГОТВУВА СМЕСА ОД МЕД И ОРЕВИ

Оваа смеса воопшто не е тешко да се приготви. Измешајте ги двете состојки во еднаков однос, на пример 500 г мед со 500 г ореви, па додадете и сок од еден лимон. Добро промешајте и складирајте во стаклена тегла.

Консумирање: за деца постари од 3 години по една лажичка двапати дневно.

За возрасни по 1-2 лажици дневно, трипати дневно.

Во текот на зимскиот период имунитетот слабее, па телото станува подложно на различни инфекции. Зајакнете го својот организам со овие намирници и сочувајте го здравјето, зошто тоа ви е најважно!