Колкупати ви се случило да чувствувате б олки во желудникот и подуеност во стомакот после оброкот? Оброкот колку и да бил вкусен, неколку минути после јадење се чувствувате лошо и подждригнувате.

Тоа не значи дека тој оброк треба да го избегнувате, бидејќи проблемот не е во тоа што мислите. Доколку имате некои од претходно наведените симптоми, најверојатно па-тите од воспаление на желудникот, гастритис – најчестата бо-лест во модерното време.




Доколку оваа состојба не ја лекувате навремено, може да предизвика дополнителни компликации како чир на желудник, кој бара посериозен пристап и третман. Затоа е многу важно да дејствувате превентивно и да ги спречите стомачните тегоби.

Најпрво, треба да ја регулирате својата исхрана. Треба да ја исфрлите киселата храна, а повеќе да внесувате алкална храна базирана на свежо овошје и зеленчук. Исто така треба да го избегнувате вештачкиот шеќер, белото брашно, печивата, пржена храна и индустриски преработена храна како чипс или смоки. Пијте многу течности (вода и чаеви).




Алкалната вода се покажала како добра превентива во бор-бата против воспалението на желудникот. Ваквата вода му овозможува на телото полека да се алкализира, односно да се воспостави рамнотежа на рН во организмот и да го одржува овој баланс долгорочно, како превентива од разни проблеми.

Меѓу останатото, спречува создавање на каменчиња во бубрези, и развој на низа болести поврзани со бубрезите и задржување на ток-сините во организмот.




Овој природен лек од 3 состојки ќе ви помогне да ги излечите бактериите во желудникот. Овој напиток се покажал во бор-бата против гастритис, а одличен лек е и против Хелико бактеријата која е главен причинител на чир на желудник.

После третиот ден по консумирање на овој напиток, ќе ви биде многу подобро, симптомите на гастритис ќе исчезнат и воспалението ќе се намали. Нема повеќе да чувствувате ма-ка после оброкот, ниту ќе подждигнувате, нема да имате никакви гасови и појава на јаки киселини. Едноставно вашиот желудник ќе биде препороден.




Сувата брусница потребно е да ја консумирате секојдневно бидејќи изобилува со многу витамини како Ц, Е, А и К. Може да ја комбинирате во различни оброци како овесна каша, салата или во смути.




Сувата брусница содржи и витамин Б5 и Б6 и минерали како калциум, калиум и магнезиум. Нејзините придобивки се ефективни доколку ја консумирате секојдневно, но најдобро се апсорбираат сите нејзини витамини во комбинација со 3 состојки.




Сувата брусница е вистинскиот бо-рец против гастритисот, успешно се справува во лекување на Хеликобактер пилори која има способност да опстане и во најкиселата средина. Сувата брусница докажано е дека ја уни-штува оваа бактерија во целост. Уште една придобивка на сувата брусница е тоа што штити и од уринарни инфекции.




Доколку секојдневно пиете чај од брусница, уринарните инфекции ќе се излечат за многу кратко време. Но, најголема придобивка има во сокот од брусница кој ја уни-штува бактеријата Ешерихија коли.




Брусницата го зајакнува имуниот систем и прави цврста бариера против вирусите. Исто така, офталмолозите препорачуваат секојдневно консумирање на брусницата бидејќи го зачувува здравјето на очите. Доволно е да изедете една дланка брусница на ден, а б олките во кос-ките и зглобовите ќе ги снема за краток период. Затоа се препорачува да ја јадат оние кои стра-даат од остеопороза, реума и гихт.




Потребни состојки: 2 супени лажици сува брусница, 1 лажичка мед, 250 мл ладна вода. Постапка: Во длабок сад ставете ги сувите брусници и прелијте ги со 250 мл вода. Садот ставете го на рингла и оставете водата да зоврие, а потоа гответе уште 3 – 5 минути. Извадете го садот од рингла и поклопете го со капак неколку минути. По изминатото време, течноста процедете ја во чаша.




После 15 минути во течноста додајте полна лажичка мед. Чајот пијте го додека е сè уште топол, бидејќи тогаш придобивките се најголеми. Чајот се пие 7 дена без прекин, двапати на ден, наутро и навечер.

Ова е само првиот дел од рецептот. Не ги фрлајте сувите брусници кои претходно ги варевте. Потребно е да ги изеде веднаш откога ќе го испиете чајот. Тие ќе ви помогнат да ја регулирате работата на цревата, придобивките ќе ги почувствувате после третиот ден од терапијата.