Хипотензија или низок к рвен притисок е состојба предизвикана од недоволна количина на к рв во к рвните садови. Поради слабиот доток на к рв во целиот организам со текот на времето може да дојде до појава на теш-ки ош-тетувања.

Рузмаринот е билка со чија помош на природен начин може да се подигне кр-вниот притисок и да ги отстрани тегобите кои се јавуваат, како што се умор, врто-главица, поспаност, главоболка, како и слаба концентрација и памтење, пишува НМД.мк

Во продолжение на текстот прочитајте повеќе за нискиот притисок – како да го вратиме во нормала и како се приготвува лековитиот чај од рузмарин.

Кр-вниот притисок не е постојан во текот на целиот ден, туку константно се менува и прилагодува, сé со една цел – обезбедување на доволно кислород за секое едно ткиво и секоја една клетка во организмот.

Притисокот понизок од 90/60 се смета за низок пртисок, но и нешто повисокиот од ова може да ги создаде типичните симптоми. На пример, доколку најчесто имате 110/70, падот за 20 единици може да ви предизвика непријатни симптоми.

Нискиот притисок може да биде нормален и да не придизвикува никакви проблеми или да не биде причина за загриженост. На пример, притисокот доста се снижува при спиење или при нагло станување, а може да варира и поради други секојдневни работи како ритам на ди-шење, ст-рес, физичка кондиција, начин на исхрана итн. Исто така, притисокот е различен во различни делови од денот.

Она што за некои поединци е низок, можеби за некого не е, па докторите за хипотензија го сметаат оној низок притисок кој веќе создава одредени симптоми кои ќе ги наведеме во продолжение.

Сепак, одредени здравствени нарушувања можат за симптом да ја имаат токму хипотензијата (особено ако таа нагло се појавува или симптомите се многу силни), што може да води кон намалена достапност до кислород на одредени ткива и клетки. Дополнително и нискиот притисок кој не е резултат на некое заболување, може да предизвика непријатни симптоми како:

Збунетост, слабост и главоболки; нарушена концентрација, дез-ориентираност, онес-вестување; замаглен вид; по-враќање, потење, замор, жед

Ек-стремно ниските вредности за кр-вниот притисок можат да бидат и жи-вото-загро-зувачки, а симптомите се: забрзано и „плитко” ди-шење, слаб и забрзан пулс, ладна и бледа кожа и целосна дезориентираност. При овие симптоми, веднаш треба да се побара медицинска помош.

СОВЕТИ

Пијте повеќе вода и пијалаци на база на вода – дехидратацијата е честа причина за низок кр-вен притисок, дури и слабата дехидратација. Дехидратацијата најчесто се случува при брзото губење на вода, како при по-враќање, тешка физичка активност, повишена температура и претерано потење, но и при користење на диуретици.

Зголемете го внесот на сол – иако солта најчесто ни е не-пријател, натриумот кој го содржи таа може да делува на зголемување на притисокот. Сепак, консултирајте се со лекарот пред да го зголемите внесот на сол во секојдневнието. Притоа, посолувајте ја непроцесираната храна, а избегнувајте ја препроцесираната солена храна, како чипсовите на пример.

Проверете ја тироидната жлезда – особено кај жените, чести се нарушувањата на штитната жлезда, а тие можат да бидат причина за намален притисок.

Носете цврсти еластични и високи чорапи до листовите – компресијата која тие можат да ја направат, може да ја намали кр-вта која оди кон долниот дел на екстремитетите и на тој начин да го подобри движењето на кр-вта во горниот дел од телото.

ЧАЈ ОД РУЗМАРИН

Потребни состојки: неколку свежи листови рузмарин (колку што собира во една лажица) и 200 мл зовриена вода. Билката прелијте ја со зовриена вода а, после 10 минути процедете. Овој чај пијте го еднаш дневно наутро.