Доколку покрај пулсирањето чувствувате и болка, веднаш контактирајте со вашиот лекар или со итна медицинска помош, бидејќи тоа значи дека аортата почнала да пука.

Аневризма на абдоминална аорта е локализирано трајно проширување на абдоминалната аорта поголемо од 3 cm во нејзиниот пречник.

Руптурирана аневризма на абдоминалната аорта е најсериозната компликација на оваа болест, cмртноста е над 75% од вкупниот број на пациенти.

Полковникот доцент д-р Момир Шарац, дежурен хирург на Воено-медицинската академија, ги откри симптомите на овој здравствен проблем кој може да одземе живот за само неколку минути.

Симптоми на руптура на абдоминална аневризма може да бидат пулсирање во пределот на стомакот и болка, но кога ќе се појави вториот симптом можеби е веќе доцна, предупреди хирургот од ВМА.

Лекарот особено нагласи дека симптомите на аневризма се јасно видливи, понекогаш дури и видливи со голо око.

Прочитајте: „Д-р Томиќ за аортна аневризма: Еве како настанува болеста која е полоша и од срцев удар“ – ОВДЕ.

„Пациентите често може да претпостават дека имаат проширен крвен сад, бидејќи абдоминалната аневризма се чувствува како пулсирачка маса во абдоменот.

Ако е доволно голема, кај луѓе со соодветна конституција може да се види и со голо око“, изјави за „РТС“ доцентот полковник д-р Шарац и додаде:

„Доколку покрај пулсирање чувствувате болка, веднаш обратете се на лекар или на Итна помош, бидејќи тоа значи дека почнала да пyка.

Пукнатата абдоминална аневризма може да значи дека најверојатно нема да добиете соодветна помош ако не се јавите најбрзо што можете“, рече тој.