Ова е десерт за сите што сакаат да ослабат. Се приготвува без шеќер, а се користи негова замена еритритол или стевија или некој друг засладувач наменет за дијабетичари.
Кој нема проблем со килограмите може да стави една супена лажица шеќер, но и натаму овој колач ќе остане диетален, бидејќи доста заситува, а изобилува со хранливи нутриенти.
Многу брзо и едноставно се приготвува овој рецепт кој е доволен за 6 големи колачи. Ќе ви биде потребен силиконски калап за мафини или хартиени корпички. Колачите се многу вкусни и совршени за сите кои се на кето диета. Колачите немаат глутен, па добри се и за сите кои имаат проблем со работата на цревата.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 60 г сирови бадени, 30 г интегрално какао во прав, 100 г слатка павлака 33%, 130 г путер од кикирики, 130 г крем сирење (маскарпоне, филаделфија…), 40 г еритритол (erythritol) или некој друг засладувач.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Бадемите малку пропржете ги на сува тава, на тивок оган колку да замирисаат убаво. Истостираните бадеми оставете ги малку да се оладат, а потоа сомелете ги во блендер, да добиете ситно брашно.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во силиконските калапи ставете по една лажичка од бадемовото брашно, колку да се покрие дното со 1-2 мм дебелина. Тргнете на страна додека ја приготвувате смесата за колачот. Во подлабок сад истурете го остатокот од мелените бадеми.

![]()
![]()
![]()
![]()

Додајте 30 интегрално, квалитетно какао во прав, 100 мл загреана слатка павлака (кога ќе ја загревате внимавајте таа да не зоврие зошто ќе го промени вкусот) и 130 г исто така загреан путер од кикирики. Путерот загревајте на тивка температура само колку тој да стане течен.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа додајте 130 г крем сирење (може кое било по ваш вкус, на собна температура) и две супени лажици еритритол или некој друг засладувач по ваш избор и вкус (40 г). Со рачен блендер изблендирајте ја смесата додека да добиете фина, изедначена, мазна и хомогена смеса.

![]()
![]()
![]()
![]()

Со оваа смеса полнете ги калапите со добро натапкување за да не останат правни и виздушести простори. Израмнете ја површината, па калапите ставете ги во фрижидер на ладење околу 2-3 часа.

После тоа извадете ги и послужете ги. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

































