Фото и рецепт: Марина Станковска
Есента мириса на јаболка
Потребни состојки:
125 г шеќер
125 путер/маргарин
3 јајца
200 г брашно
1 прашок за печиво
1 лажица млеко
3-4 јаболка
Цимет, шеќер во прав
Постапка:
Јајцата со шеќерот и путерот се мешаат добро со мискер. Потоа се додава брашното и печивото, па на крај млекото.
Целата смеса се истура во тркалезна тепсија, претходно намастена со путер.
Јаболката се мијат, лупат и сечкаат на четвртинки (или половинки, по избор), а одозгора се засекуваат како лепеза. Се редат како на фотографијата.
Одозгора може да наросите малку цимет, по желба.
Се пече на 200 степени околу 40-50 минути.
Кога ќе излади малку се наросува шеќер во прав за декорација.