Фото и рецепт: Вера Богева
Потребни состојки:
1 квасец
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
1 лажица масло
Млака вода
Брашно по потреба
Постапка:
Сите состојки се мешаат, брашното не го мерам, ставам отприлика.
Откога ќе се измеси тестото се остава покриено, на топло место да кисне.
Се премесува и повторно се остава да кисне.
Третиот пат се дели на два дела и секој се става во тава бр.36, се растегнува тестото и се реди свинско месо кое претходно било исечкано на поситно и насолено, па се остава да кисне.
Се става во загреана рерна и се пече на 200-250 степени околу 25 минути, во зависност од рерната.
При крај се вади и се прелива со четири изматени јајца, па се враќа да се допече.
Кога е готово се вади од рерна, се покрива со крпа и одозгора пластична кеса.
За двете тави ќе ви биде потребно околу 600 г месо.