БАЈАДЕРА КОЈА ЧИНИ ПОМАЛКУ ОД 100 ДЕНАРИ: вкусна, кремаста со бисквитен вкус. Оваа бајадера се разликува од останатите рецепти на многу начини. Најпрво се подготвува од само 5 состојки, кои ќе ве чинат само 100 денари.




Покрај тоа не се пече, а подготовката е многу лесна и едноставна. Вака ќе ја правите постојано, а можеби во еден ден ќе треба да ја подготвувате 2 пати од што е вкусна. Другата причина зошто оваа бајадера е толку посебна е тоа што се подготвува со компир.




Можеби звучи чудно, но навистина е превкусна и вреди да ја направите. Овој рецепт го најдовме на каналот Нолифер. Има прекрасен бисквитен вкус кој ќе ве воодушеви по првото залче. Рецептот прочитајте го во продолжение:

Карамел бајадера рецепт – ОВДЕ.




Потребни состојки: 2 компири (околу 300 г), 170 г шеќер во прав, 80 г маргарин, 170 г мелени бисквити (плазма), 10 г какао. Постапка: Компирите добро измијте ги и излупете ги. Потоа исечете ги на тенки кругови и ставете ги во тенџере.




Додајте вода во тенџерето, да ги прелие сите компири и ставете го тенџерето на рингла на средна температура. Оставете да варат додека да омекнат. Потоа процедете ја од нив водата и испасирајте ги со виљушка како пире.

Карамел плазма бајадера – рецепт – ОВДЕ




Всушност, во последно време многу теста и други печива, па дури и тестенини се прават од компир. Компировиот скроб привлекува и задржува повеќе вода од пченичниот скроб и помага да се зголеми содржината на влага во печивата.




Во пирето додајте го маргаринот, кој во случајов делува како зацврстувач и вмешајте го со миксер во смесата. Додајте го шеќерот во прав и продолжете да матите со миксерот. На крајот се додава плазмата и се формира убава, еднолична смеса.




Оваа смеса поделете ја на два еднакви делови. Во едниот дел со миксер вмешајте го какаото, а другата оставете да биде бела каква што е. Ќе забележите дека кафеавата смеса ќе биде малку поцврста, па затоа таа се користи како „база“.

Сусам бајадера рецепт – ОВДЕ.




Кафеавата смеса ставете ја на проѕирна фолија или чинија и обликувајте ја во правоаголник со дебелина од 1 см. Израмнете ги краевите. Одозгора премачкајте ја и белата смеса во истиот облик. Вака подготвената бајадера ставете ја во фрижидер да се стегне.




Кога ќе се стврдне, може да ја послужите со сечење на мали правоаголници, а по желба може да прелиете и со чоколаден фил (растопено чоколадо). Многу е вкусна и има преубав бисквитен вкус, а се прави ептен едноставно кога ви треба нешто набрзина.