Постојат многу домашни препарати приготвени од природни состојки кои имаат способност да лекуваат различни болести, но овојпат ќе ви го претставиме домашниот антибиотик според стара формула која најверојатно потекнува од Индиската кујна според состојките од кои се приготвува.




Постојат многу причини зошто куркумата треба почесто да ја додавате во вашите јадења. Овој ароматичен зачин има силна портокалова боја која се додава во многу јадења за подобрување на изгледот и вкусот.

Луѓето најчесто ја користат во кујната поради нејзиниот уникатен вкус, но со векови се користи во алтернативната медицина како лек. Луѓето најчесто ја користат за лекување на стомачни проблеми, ра-ни и повреди на мускулите.




Бројни научни студии ги потврдиле придобивките што ги има куркумата за нашето здравје. Зачинот содржи активно соединение наречено куркумин, кое може да го намали воспалението, но и да излечи многу дигестивни проблеми.




Истражувањата тврдат дека куркуминот може да им помогне на клетките да „пре-живеат“ теш-ко воспаление. Исто така, ја штити нашата ДНК. Куркумата помага во лекувањето на артритис во доцните години од животот кога овие состојби се многу чести.




За лековитите својства на куркумата е одговорна состојката што ја содржи: куркуминот како што е објаснето погоре во текстот. Но, оваа активна состојка многу тешко се апсорбира од страна на организмот.

Најчесто оние што не знаат како правилно да ја конcyмираат не ги забележуваат нејзините лековити својства и потоа се откажуваат од алтернативната медицина велејќи дека не им помогнало.

За решавање на оваа заблуда, треба да се знае дека куркумата најдобро се апсорбира во телото доколку се конcyмира заедно со црн пипер. Црниот пипер содржи состојка наречена пиперин, која кога се соедини со куркуминот, ја зголемува неговата апсорпција за 2000%.




Во текот на животниот век низ телото минува повеќе од тон храна. Но преку храната освен хранливи материи, внесуваме и разни ток-сини кои телото доколку е во баланс, успешно се справува и ги исфрла.




Меѓутоа денешната храна е толку многу преработена, што речиси и да не содржи хранливи материи. Наместо тоа, храната е заситена со штет-ни адитиви, бои, ароми, конзерванси, згуснувачи…

Во еден момент организмот веќе не е способен да се справи со сите штет-ни материи, па тие започнуваат да се таложат во зглобовите, кр-вните садови, орга-ните, ткивата.. Следнава мешавина може многу да ви помогне во исфрлање на ток-сините:




Потребни состојки: 2 големи главици кромид, 3 големи главици лук (или 1 голема и 2 средни), 1 лажичка црн пипер, 2 лажички куркума во прав, природен мед и 1 тегла.




Постапка: Лекот се подготвува многу едноставно. Излупете го кромидот и исечкајте го на ситни парчиња како за пржење. Потоа истото повторете го со лукот. Сечканите парчиња од кромид и лук ставете ги во чиста стерилизирана тегла и затворете.




Добро промешајте за состојките да се соединат. Потоа отворете ја теглата и во неа додајте 1 лажичка мелен црн пипер и 2 лажички куркума. Повторно затворете и протресете ја теглата за да се измешаат зачините.




На крајот во чистата тегла додаваjте мед колку да ја покрие целата маса и да се спушти долу. Лекот треба добро да се соедини со сите состојки, а потоа е безбеден за користење. Се препорачува пред секое конcyмирање од лекот, добро да ја протресете теглата.

Начин на примена: Се конcyмира секое утро по 1 мала лажичка на празен стомак. Доволно е да испиете една д оза за да почнете да ги чувствувате резултатите. После конcyмирање на лекот може да испиете една чаша млака вода или отстојана на собна температура. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.