Црниот дроб е еден од најголемите opгани во телото кој има способност да се регенерира сам по себе. Болестите на црниот дроб се многу често причина за с мрт, затоа треба особено да се внимава на неговото здравје. Црниот дроб има улога во обработка при варењето храна и исфрлање на ток-сините што секојдневно ги внесуваме во организмот.
Во минатото, мајките давале сурутка на малите бебиња како замена за мајчиното млеко, а се верува дека сурутката е одговорна за убавиот тен на Скандинавците. Сурутката се користи во народната медицина за зајакнување на имунитетот, за лекување на хроничниот замор и истоштеност, погодна е за спортисти, за лица кои стра-даат од остеопороза, но и за потполно здрави луѓе. Најчесто се препорачува за луѓе кои имаат некои заболувања на црниот дроб.
Во сурутката ќе ги најдете најдобрите и најдрагоцените состојки кои ги содржи млекото – витамини Е и Б, минерали и млечни шеќери. Исто така, содржи фосфор, натриум, калиум, магнезиум, цинк, железо, бакар, кобалт и манган. Богата е и со витамини, аминокиселини и протеини и има малку калории, па затоа често се препорачува за време на диети.
Сурутката содржи и имуноглобулини и лактоферин, кои спречуваат воспаление во организмот. Исто така, содржи добри бактерии и ако се конcyмиpa умерено, може да биде ефикасен пробиотик и се користи во лекување на речиси сите проблеми со црниот дроб.
Ова значи дека е ефикасна и кај замастен црн дроб, оште-тен црн дроб, поради вирусни заболувања како жолтица или хепатитис и особено кај оште-тен црн дроб поради кон-cyмација на ал-кохол, нездрава и масна храна.
Со конcyмиpaњe на сурутка, можете да го регулирате високиот кр-вен притисок, да спречите мозочен у дар, да го намалите високиот холестерол, да ја зголемите мускулната маса или да ги спречите ефектите на создавање на забен камен. Интересно е што една чаша сурутка, после доживеан с трес, го ослободува вашето тело од нап-натост и влијае на подобро рас-положение.
Следниот рецепт го спречува ширењето на болеста при оште-тен црн дроб и цироза. Иако цирозата во т ешки случаи не може да се излекува, сурутката помага во намалување на б олните симптоми, предизвикани од оваа болест.
Со овој рецепт не можете да излекувате т ежок облик на кар-цином, но може да помогне во почетните фази ако се открие навреме, нормално, со конcyлтација на лекар. На крајот од текстот може да го прочитате рецептот за подготовка на сурутка во домашни услови.
За подготовка на лекот ќе ви бидат потребни следниве состојки: 1 чаша суви или свежи листови од росопас (25 грама), 1 чаша кафеав шеќер (200 г) или 120 мл јаворов сируп, 3 литри свежа козја сурутка, 1 лажица свежа кисела павлака, 1 голема тегла, газа и чист камен за потисок.
Постапка: Потрудете се да најдете домашна сурутка од проверени луѓе кои ги чуваат козите на природен начин и во хигиенски услови. Од газата направете торбичка, ставете ја во неа билката, па сошијте ја добро. Газиената торбичка ставете ја на дното од стаклената тегла.
Ставете и некој помал камен за потисок, не преголем, но доволен колку да не исплива торбичката на површина. Потоа прелијте со козја сурутка и ставете ја павлаката и засладувачот. Теглата покријте ја со неколку слоеви газа и фиксирајте со гумено ластиче, за да не влегуваат инсекти, бидејќи течноста треба да ферментира.
Теглата оставете ја на темно, топло место, да отстои две седмици. По 14 дена квасецот е приготвен за пиење. Употреба: По половина чаша (120 мл) пред јадење, трипати дневно. Овој напиток ќе го регенерира целиот организам. Целосно ќе се регенерира епителот на дигестивните орга-ни.
Овој ферментиран напиток има способност да ги от-странува теш-ките метали и радионуклиди од телото. Исто така, ги ели-минира клетките на ту-морот и го запира ширењето на мета-стазите.
За да подготвите сурутка во домашни услови, ќе ви бидат потребни следниве состојки: 3 литри козјо млеко и 6 лимони со средна величина. Постапка: Се вари млекото и се остава да излади.
Кога ќе биде млако се додава лимоновиот сок и се промешува. Кога ќе започне да се одвојува на урда и жолтеникава течност – сурутка, процедете го млекото низ газа и започнете со конcyмиpaњe.