Меѓу широкиот спектар на здраво овошје и зеленчук, кои ни се на располагање од ова поднебје, едно од нив се издвојува од многу посебни причини.
Цвеклото не е откритие на столетието, бидејќи многу години се употребува како силен лек за различни болести.
Меѓутоа, неодамна стана повторно популарно, бидејќи луѓето почнаа да ги сфаќаат неговите моќи.
Покрај тоа што е апсолутно природно, цвеклото е здраво за човековото тело и нуди купишта здрави својства.
Неговата црвена боја произлегува од супстанцијата anthocyanin, која исто исто така има богати способности за борба против ракот.
Цвеклото содржи и betain, кој пак има моќно антиинфламаторно својство кое го стимулира кардиоваскуларното здравје.
Покрај тоа, овој зеленчук има и други релевантни витамини и минерали, односно витамини Б1, Б2, Б12 и Ц, бакар, магнезиум, калиум, железо, фосфор и јод.
Цвеклото ја подобрува циркулацијата на крвта и го балансира нивото на холестерол, а истовремено ја стимулира функцијата на црниот дроб.
Исто така, нуди многу други погодности за здравје, вклучително:
-детоксикација на телото
-успорување на процесот на стареење
-ги јакне крвните садови
-стимулира варење
-ја подобрува функцијата на црниот дроб
-делува антиоксидативно
-ја зголемува издржливоста
Можете да го јадете како што сакате, варено, сирово или печено.
Кога е готвено дава големо количество на калиум (644 мг на половина шолја). Ова подоцна го намалува ризикот од мозочен удар за 21%.