Кромидот е еден од најстарите зеленчуци познати на човештвото. Се смета дека кромидот помага при широк спектар на заболувања – од обична настинка, па сѐ до срцеви заболувања, дијабетис, остеопороза и некои други болести.
Тој содржи хемиски соединенија за кои се верува дека имаат антивоспалителни, антихолестеролски, антиканцерни и антиоксидирачки својства, како на пример кверцетинот.
Кромидот традиционално се користи на овие простори како свежа храна, но и како дел од подготовката на речиси сите традиционални македонски јадења. Иако луѓето на овие простори ги знаат лековитите својства на кромидот, сепак малкумина знаат дека дури и науката потврдила дека кромидот е лек за дури 35 посериозни или помалку сериозни болести.
Кромидот освен што лекува, тој е и храна што се препорачува и како превентива за спречување појава на одредени заболувања. Многу истражувања што биле направени околу ефикасноста на кромидот во лекувањето и превенцијата на одредени заболувања покажале дека значително ја намалува можноста од појавата на рак на белите дробови.
Тоа се должи на кварцетинот, состојка содржана во кромидот. Резултатите од истражувањата покажале и дека со редовно јадење кромид, асматичните напади може значително да се намалат.
У бод од инсект
Сокот од црвениот кромид може многу да ви помогне да го намалите црвенилото и чешањето, кое се јавува по у бод од пчела и од оса. За да го постигнете тоа, потребно е местото на у бодот да го намачкате со исцеден сок од кромид.
Ги зајакнува срцето и кр-вните садови
Против коронарни болести, тромбоза, затнување на кр-вните садови и згрутчување на кр-вта, се препорачува секој ден да јадете по една свежа главица кромид за која сте сигурни дека е органски произведена.
Намалување на б олката во ушите
Лекарите постојано апелираат луѓето ништо да не ставаат во ушите. Но оние што имаат проблем со ушите и постојано чувствуваат б олка во тој дел на телото, својот здравствен проблем можат да го решат со употреба на топол кромид како облога.
Имено, главицата кромид пресечете ја на половина и на сува тава убаво загрејте ја. Загреаната половина од кромидот, завиткајте ја во чиста крпа и користете ја како облога на увото. Оваа постапка за загревање на увото е толку безбедна што неа можете да ја практикувате дури и кај мали деца.
ЧАЈ ОД КРОМИД
Чајот кромид е особено многу ефикасен против кашлица. Овој пијалак служи за лекување на срцева и бронхијална астма. Кај потешки заболувања на астма и бронхитис за целосна излечување, чајот треба да се пие 2-3 недели, што е можно почесто, со цел целосно да ги исчистите и излечите бронхиите и белите дробови.
За астматичари на белите дробови и срцето, се препорачува со овој чај да консумираат изрендана ротквица со дополнување на малку шеќер. Сè што треба да направите е да земете две средни главици кромид, излупете го само првиот слој на лушпата, пресечете ги на 4 делови и ставете ги во 1 литар вода.
Во водата додајте и 100 г кафеав шеќер, а смесата, откако водата ќе зоврие, гответе ја уште 15 минути. Оставете да се излади, а потоа додајте мед. Пијте лажица по лажица во текот на целиот ден.
ЧАЈ ЗА ИСФРЛАЊЕ НА СЛУЗТА
Потребни состојки: 2 средни главици кромид, 1 лажичка кромид во прав, 1 лажичка ѓумбир во прав (може и свеж, само ќе ставите повеќе), 400 мл вода и мед по потреба и вкус
Постапка: Кромидот ситно исечкајте го. Водата ставете ја на оган, па кога ќе зоврие додајте ги кромидот, ѓумбирот и куркумата во прав. Промешајте и поклопете. Варете половина час на умерена температура со повремено промешување. Штом забележите дека течноста се згуснува, тргнете го тенџерето од оган.
Дали напитокот е готов најдобро ќе оцените според кромидот: штом тој стане мек и почне да се топи, значи дека се сварил и ги испуштил сите потребни материи во течноста. Повторно поклопете го тенџерето и оставете го да се лади најмалку половина час. Течноста треба да биде млака.
Потоа напитокот процедете го и добро истискајте го кромидот за што повеќе течност да излезе од него. Додајте мед по потреба и вкус, приближно на 200 мл течност се става една лажичка мед. Напитокот складирајте го во стаклена тегла или шише и чувајте го во фрижидер.
Се консумира по 2-3 супени лажици наутро на гладен стомак и исто толку навечер (да не е непосредно пред легнување, да има растојание барем еден час пред спиење). Се пие неколку денови додека да почувствувате олеснување, а може да се користи и по потреба.
Има многу пријатен вкус, но и малку налутува па затоа не им се препорачува на деца, бремени жени и лица кои имаат проблем со желудник или камен во жолчно кесе. Деталите од целата постапка и објаснувањето можете да ги слушнете во видеото ОВДЕ.