Се викам Соња и би сакала со вас да го споделам нашето искуство. Пред еден месец на мојата мајка и дијагностицираа замастен црн дроб. Најпрво, при рутинска ЕХО проверка, тоа го дијагностицираше интернистот, а подоцна и при крвната анализа, прогнозата се потврди.
Сугестијата од матичниот лекар беше фармацевтски производ кој помага во одмастување на црниот дроб, но пред тоа, сакавме да пробаме природно. Читав многу рецепти на интернет, но два од нив ми имаа некаква логика. Едниот беше со ореви, кои може да се консумираат сурови или со јогурт.
Оревите содржат протеини и јаглени хидрати кои даваат енергија, но се и природен диуретик кој ќе го отстрани вишокот на вода и сол од организмот. Оревите, исто така, содржат антиоксиданси кои можат да се борат против слободните радикали во телото и да спречат рак, а исто така, ќе се подобри циркулацијата на крвта.
Калиумот кој го содржат оревите можат да помогнат во намалување на крвниот притисок. Дефинитивно, оревите се многу здрави и ќе ви помогнат да го подобрите општо здравјето. Но вториот рецепт ми влеа некако поголема надеж. Тоа беше вода од суво грозје!
На интернет го најдов следното објаснување: “Водата во која се готвело сувото грозје стимулира одредени биохемиски процеси во црниот дроб кои помагаат во поефикасно чистење и детоксификација на крвотокот.
Најголемиот „виновник“ за ова е самото суво грозје, а доколку го следите овој третман цели четири дена, ќе забележите дека дигестијата ви се подобрила како и тоа, дека имате повеќе енергија.
Докторите често препорачуваат да го јадеме сувото грозје наутро, бидејќи на тој начин го заштитуваме срцето, го елиминираме лошиот холестерол, го намалуваме нивото на триглицериди и се подобрува работата на желудникот и на самиот метаболизам.
Сувото грозје е природен извор на минерали и витамини, а нивниот ефект драматично се зголемува ако пиеме вода во која сме го потопиле, бидејќи на тој начин се намалува нивото на шеќер.” Напитокот го приготвив по следниот рецепт:
Потребни состојки: 150 г суво грозје и 400 мл вода. Постапка: Внимателно одберете ги зрната и одбегнувајте ги оние со посветла боја и оние кои се многу сјајни, бидејќи тој сјај не е природен и се должи на бројни хемиски процеси кои се заслужни за таквиот „привлечен“ изглед.
Одберете суво грозје со потемна боја. Зрната не треба да бидат ниту претврди ниту премногу меки. Измијте ги и тргнете од оган. Загрејте две шолји вода до зовривање. Додадете го сувото грозје и оставете да се готви околу 20 минути.
Звучи лесно, но тоа не е се’. Потребно е да го оставите сувото грозје да кисне преку ноќ. Следното утро процедете ја водата и повторно загрејте ја. Овој напиток можете да го пиете врел или млак, но важно е да го пиете на празен стомак веднаш после будење.
Појадокот би требало да следи половина час подоцна. Идеално е ова да го правите неколку дена по ред – најмалку четири. Веќе после два дена ќе забележите дека желудникот работи многу подобро и ќе имате повеќе енергија, па овој напиток посебно им се препорачува на оние кои сакаат да ослабат.
Овој третман можете да го повторувате секој месец. Да напоменам дека на мајка ми за кратко време и се нормализираа резултатите, но секако, обративме особено внимание и на исхраната. Исфрливме намази, масна храна, а оброците претежно се состоеја од варено посно месо, многу овошје и зеленчук.
Коментар на Васка Трајчева: “Мојот сопруг имаше исто ваков, да не кажам ист проблем, а јас му правев навечер во чаша јогурт по една лажичка семе од коприва, ленено семе и сусам. ова се остава преку ноќ, а наутро на гладно се јаде и резултатот беше сè добро”.