Оваа торта иако е посна, многу е вкусна и едноставно се приготвува. За премачкување можете да користите било каков џем, што ви се наоѓа дома.
Потребни состојки (вкупно):
500 мл пиво
900 г ореви
700 г шеќер
400 г меко брашно
4 лажици масло
1 лимон
2 ванилин шеќер
1 лажичка сода бикарбона
џем од кајсии или некој друг, по ваша желба
Постапка:
Замесете тесто од 500 г шеќер, 500 г мелени ореви, 400 г меко брашно, рендана кора и сок од еден лимон, 1 лажичка сода бикарбона, 4 лажици масло и 500 мл пиво.
Од добиената смеса треба да испечете две кори (во намастен и набрашнет плех со средна величина, на 180 степени или според вашата рерна).
За фил: Сварете 200 г шеќер со вода околу 200 мл, сирупот да биде поредок од оној за слатко, па додадете 250 г мелени ореви и 2 ванилин шеќери.
Печената кора најпрво премачкајте ја со џем од кајсии преку цела површина, а потоа рамномерно распоредете го изладениот фил.
Од истиот дил оставете и за премачкување на целата торта од надворешна страна, а одозгора наросете со преостанатите ореви (150 г).
Posnajela.rs