Сепсата е состојба која е опасна по животот, а ја предизвикува системска инфекција која предизвикала претерана реакција на телото и крајно деструктивен имунолошки одговор.

Во недостиг на правовремени дијагнози и лекување, сепсата може да предизвика откажување на органите и смрт.

Добрата вест е што се покажало дека големи дози на витамин Ц со хидрокортизон и тиамин значително ги зголемуваат шансите за преживување.

Овој начин на лекување на сепсата го развил д-р Пол марик, лекар од Источна Вирџинија. Неговата ретроспективна студија покажала дека комбинацијата на овие лекови и нивно адекватното давање во интервали, ја намалуваат смртноста од 40 на 8,5%.

Важно е да се напомене дека ова лекување нема нуспојави и евтино е, лесно достапно и практично нема ризик.

2009 година витаминот Ц беше спасоносен лек против свинскиот грип. Пред тоа, бројни истражувања ја покажаа позитивната ефикасност на витаминот Ц против разните вирусни инфекции.

Вирусната пневмонија е опасна состојба со лоша клиничка прогноза.

Витаминот Ц, кој исто така е познат како аскорбинска киселина, има антиоксидативни својства. Кога доаѓа до сепса, се активира ослободување на цитокини, а во белодробните крила доаѓа до насобирање на неутрофили, со што доаѓа до уништување на алвеоларните капилари.

Првичните клинички студии покажале дека витаминот Ц може ефикасно да го спречи овој процес.

Според доктор Рон Ханингејк витаминот Ц е неверојатен лек за инфекции. Овој лекар смета дека традиционалната медицина го занемарува овој лек од едноставни причини, бидејќи тој е само обичен витамин, иако всушност е моќен антиоксидант кој ги елиминира патогените кога ќе се земе во големи дози.

Овој доктор е убеден дека витаминот Ц ќе се искористи и во лекувањето на коронавирусот, со оглед на тоа што со него успешно се лекува сепсата – пренесува Econet.ru.

Да се потсетиме: ВИТАМИН Ц

Витаминот Ц е растворлив во вода и неопходен е за нормален раст и развој.

Преостанатите количини на витаминот го напуштаат телото преку урината. Тоа значи дека е потребно негово континуирано снабдување преку исхраната.

Извори од храната

Сите овошја и зеленчуци содржат одредени количини на витамин Ц.

Овошје со највисока содржина на витамин Ц:

  • Агруми и сокови, како на пример портокал и грејпфрут
  • Киви
  • Манго
  • Папаја
  • Ананас
  • Јагоди, малини, боровинки, брусница
  • Лубеница

Зеленчук со највисока содржина на витамин Ц:

  • Брокула, прокељ, карфиол
  • Зелена и црвена пиперка
  • Спанаќ, зелка, репка и други лиснати зеленчуци
  • Благи и бели компири
  • Домати и сок од домати
  • Зимска тиква

Најдобри извори на витамин Ц се свежо овошје и зеленчук.

Функција

Витаминот Ц е потребен за раст и репарација на ткива во сите делови на телото. Тој се користи за:

  • формирање на важен протеин што се користи за изградба на кожата, тетивите, лигаментите и крвните садови
  • зацелување на рани и формирање на лузназа
  • репарација и одржување на `рскавицата, коските и забите

Витаминот Ц е еден од многуте антиоксиданси и тој блокира некои од оштетувањата предизвикани од слободните радикали. Ова може да го намали ризикот за рак и можеби дури и да го забави процесот на стареење.

  • Слободните радикали се создаваат кога вашето тело ја разградува храната или кога сте изложени на чад од тутун или зрачење.
  • Создавањето на слободните радикали со текот на времето е во голема мера одговорно за процесот на стареење.
  • Слободните радикали може да играат улога во настанувањето на ракот, срцевите болести и одредени состојби, како што е артритисот.

Телото не е во можност само да произведува ниту да складира витамин Ц. Затоа е важно во дневната исхрана да се вклучат многу намирници кои содржат витамин Ц.

  • Витаминот Ц го скратува времетраењето на обичната настинка и таа може да се одвива со поблаги симптоми. За ова да се постигне, витамин Ц треба да се внесе пред да се стекне вирусот на обичната настинка.

Витаминот Ц ги убива сите вируси

Ако страдате од замор, мускулна слабост, болки во зглобовите и мускулите, ако имате крварење на непцата или осип на нозете, тогаш сигурно вашиот организам има дефицит од Витамин Ц.

Како Витаминот Ц ги спречува болестите и ги убива вирусите?

Експертот за Витамин Ц, д-р Томас Леви вели дека тоа е силен оксидант кој по потреба може да додава или одзема од своите електрони. Од друга страна, токсинот, инфекцијата или било кој друг предизвикувач на медицински симптом во телото е резултат на оскидативен стрес , односно, недостаток од електрони. Ова е многу едноставно објаснето- ако на телото му недостигаат електрони- тоа ќе се разболи.

Ова е најлесниот начин да се разбере зошто здравата исхрана богата со овошје и зеленчук (содржат големи количини витамин Ц) –  ни помага во спречување на болестите. Консумирањето на доволно антиоксиданси и витамин Ц, ги спречува сите воспаленија кои би можеле да настанат и да се развијат во некоја дегенеративна болест, вкучувајќи го и ракот.

Виаминот Ц може да го прочисти телото од олово, да ги убие канцерогените клетки и многу повеќе

Според работата на Линус Паулинг Институтот, терапијата со витаминот Ц се покажа како многу ефикасна во лекувањето на многу болести, вклучувајќи го и ракот. Општо земено, Линус Паулинг препорачува како превенција да се јадат секојдневно големи количини овошје и зеленчук со кои би се обезбедиле околу 200 мг витамин Ц дневно.  Доколку станува збор за некоја хронична болест, оваа количина треба да се зголеми.

Истражувањата покажале дека и минималната доза од 10 мг дневно може да го елиминира скорбутот. Природно, потешките болести бараат поголеми количини од витамин Ц, но главната поента е дека болестите како што се коронарна срцева болест, дијабетес, гихт, висок крвен притисок и мозочен удар, може да се третираат со витамин Ц- терапија.