Home Торта Рецепт за економична и сочна торта со јаболка и гриз

Рецепт за економична и сочна торта со јаболка и гриз

ГРИЗ ТОРТА – Рецепт на Мерсиха за економична и сочна торта со гриз и јаболка

Оваа торта е идеален избор за оние што бараат едноставен, економичен и вкусен десерт кој се подготвува брзо, а дава обилна порција.

Комбинацијата од гриз, јаболка и ојаткасти плодови создава мека и сочна текстура, додека ванилниот фил и декорацијата со шлаг ја заокружуваат со елегантен вкус.

Совршена за семејни собири или едноставно уживање во домашна атмосфера, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (се мери со чаша од 250 мл)

За кората:
– 1 чаша гриз
– 1 чаша млеко
– 5 јајца
– 1 чаша шеќер
– 1 чаша мелени бадеми, ореви или лешници (по избор)
– 1 чаша масло
– 2 средно големи јаболка (изрендани)
– 1 кесичка прашок за печиво
– 2 лажици брашно

За филот:
– 500 мл млеко
– 2 кесички ванилин пудинг
– 200 мл слатка павлака (за шлаг)

За декорација:
– Слатка павлака (за шлаг, по потреба)
– Мелени ореви (по потреба)
– НМД

Постапка

1. Подготовка на кората: Во сад измешајте 1 чаша гриз со 1 чаша млеко и оставете ја смесата да отстои 15 минути за да се соедини.

2. Во друг сад, со миксер изматете 5 јајца со 1 чаша шеќер додека шеќерот целосно се растопи и смесата стане пенеста.

3. Во изматените јајца додајте 1 чаша мелени бадеми (или ореви/лешници по избор), 1 чаша масло, 2 изрендани јаболка, 1 кесичка прашок за печиво и 2 лажици брашно.

На крај, додајте ја смесата од гриз и млеко. Сè добро измешајте со миксер за да се добие хомогена смеса.

4. Истурете ја смесата во голем плех од рерна, обложен со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180°C, со вклучени горен и долен грејач, околу 25 минути или додека кората добие златнокафеава боја.

5. Оставете ја кората да се излади, а потоа внимателно исечете ја по должина на 3 еднакви ленти. Бидејќи кората е многу мека и сочна, препорачливо е секоја лента да се вади заедно со хартијата за печење за да не се распадне.

6. Подготовка на филот: Во 500 мл млеко сварете 2 кесички ванилин пудинг според упатството на пакувањето. Оставете го пудингот да се излади.

Во меѓувреме, изматете 200 мл слатка павлака во цврст шлаг. Кога пудингот е ладен, внимателно соединете го со шлагот и измешајте за да се добие кремаст фил.

7. Филување: Наредете ја првата лента од кората, премачкајте ја со дел од филот, па продолжете со втората и третата лента, премачкувајќи секоја со фил.

8. Декорација: Подготвената торта премачкајте ја со изматена слатка павлака и посипете ја со мелени ореви.

9. Оставете ја тортата да се излади во фрижидер неколку часа пред послужување за да се стегне филот и да се соединат вкусовите.

Пријатно уживање! Рецепт на Мерсиха – ОВДЕ.

https://www.facebook.com/share/1FuFsEXg3d/?mibextid=wwXIfr