НАЈВАЖНИОТ витамин за ослободување од отоците на рацете, нозете и стапалата…Ќе се издуваат како балон…
Отекувањето на нозете, глуждовите и стапалата е чест проблем што може да произлезе од различни основни фактори, меѓу кои и сериозни здравствени состојби.
Според д-р Марио Лабудовиќ, вистинските витамини можат да бидат клучни во овие случаи, играјќи значајна улога во намалувањето на симптомите и спречувањето на воспалението.
Тиаминот, познат и како витамин Б1, е суштинска хранлива материја растворлива во вода која игра клучна улога во одржувањето на правилното функционирање на срцето и нервниот систем.
АКО ИМАТЕ ОТЕЧЕНИ НОЗЕ…Пијте го овој стар народен напиток, делува многу брзо
Недоволното внесување на овој конкретен витамин може да доведе до задржување на течности во телото, што доведува до развој на отекување на нозете.
Органското свинско месо е вид на храна која е позната по високата содржина на витамин Б1. Лосос, вид риба позната по своето препознатливо розово месо и богат вкус.
Во голема мера може да помогне консумација на ленено семе, потоа грав, грашок, кафеав ориз, тофу сирење, тиквички, аспарагус, школки, пастрмка…
Со цел да се максимизира ефикасноста на витаминот Б1 како додаток во исхраната, од клучно значење е да се комбинира со други витамини од групата Б, бидејќи тие синергистички ги подобруваат придобивките на едни со други.
Витаминот Ц, есенцијален витамин растворлив во вода, има моќни антиинфламаторни својства.
Одржувањето здрави крвни садови, коски, тетиви, нерви и имунолошкиот систем е од клучно значење за целокупната благосостојба.
Отекувањето на нозете може да биде предизвикано од воспаление, а познато е дека витаминот Ц помага да се намали тоа воспаление.
Пченкарната свила е топ бр.1 за лекување на бубрези и отечени нозе
Постојат голем број на опции за храна кои се богати со витамин Ц.
Овошјето киви, како и сите цитрусни јужни овошја (лимон, портокали…) се познати по богатството на овој витамин. Понатаму, ананас, грејпфрут, брокула, манго, домати, спанаќ и особено пиперки.
За оптимално намалување на отокот, се препорачува дневен внес на додаток во исхраната од приближно 300 mg витамин Ц.
Важноста на витаминот Д за целокупното здравје не може да се прецени, бидејќи има потенцијал значително да ја подобри здравствената состојба.
Недоволната изложеност на сончева светлина често е причина за хроничен дефицит на витамин Д, состојба која влијае на значителен број поединци.
Еден пример за храна богата со витамин Д е маслото од црн дроб на бакалар. Потоа, лосос, туна, сардини, полномасно млеко, говедски црн дроб, органски јајца, шитаке печурки, школки…
Добро е да консумирате околу 3000 IU витамин Д дневно како препорачана доза.
Со вклучување на сите овие витамини во вашата исхрана, можете да ги искусите придобивките од намаленото воспаление, намаленото задржување на течности и подобрувањето на целокупното здравје.
Покрај изборот на вистинските витамини, од клучно значење е да побарате лекарски совет за процедурите за лекување и внимателно да ги следите пропишаните програми за природен третман. Советите на д-р Марио можете да ги слушнете ОВДЕ.