Home Рецепти Торта со мерки на лажица настаната со комбинација на најубавите торти што...

Торта со мерки на лажица настаната со комбинација на најубавите торти што постојат

Потребни состојки за кафеава кора:

5 белки

5 лажици шеќер

1 пудинг од чоколадо

За жолта кора:

5 белки

5 лажици шеќер

1 пудинг од ванила

За бела кора:

5 белки

5 лажици шеќер

3 лажици густин

За фил:

15 жолчки

10 лажици шеќер

10 лажици брашно (полни)

1 литар млеко

1,5 путер/маргарин

400 г несквик

300 г шлаг крем

Постапка:

Кафеава кора: изматете ги белките со шеќерот во цврст снег, па постепено додадете го правот од пудингот, па испечете ја кората (на намастен и набрашнет среден плех 25х30 или тркалезен калап за торти, или обложен со хартија, на 180 степени, околу 15 минути).

За жолта кора: исто како за кафеавата кора, изматете ги белките со шеќерот во цврст снег, па внимателно промешајте го правот од пудингот и испечете.

За белата кора: изматете ги белките со шеќерот во цврст снег па внимателно додадете го густинот да остане воздушеста смесата, па испечете.

За фил: 15 жолчки изматете ги со 10 лажици шеќер, па додадете 10 лажици брашно и 200 мл млеко. Сето тоа сварете го во 800 мл млеко. Додека е врело додадете 200 г несквик, а кога ќе излади убаво додадете пенасто изматен путер, заедно убаво измиксајте ги, па додадете уште 200 г несквик. Посебно изматете 300 г шлаг со 300 мл млеко.

Редење: бела кора, фил, жлаг, жолта кора, фил, шлаг, кафеава кора, фил, шлаг.

Напомена: ако се препече кората таа се собира. Знак дека е готова – кога ќе започне да се одвојува од ѕидот!