„Постот е важен за нашето здравје. Наутро треба да се јаде овошје, интегрални житарки и бадеми, за жените 15 до 20 бадеми, а за мажите 20 до 30 бадеми и тоа е доволно за појадок. Ручекот треба да содржи салата, мешунки, компири, соја, наут, печурки, грав, зелка, кељ, карфиол итн.
Од сите овие намирници треба да направите ручек, т.е. супа. Оброкот прво треба да започне со салата, а потоа да се јаде чорбата. Вечера – најдоброто е да не јадете ништо, а ако веќе треба да вечерате, тогаш нешто полесно“, вели д-р Драган Иванов, интернист во посета на ординацијата РТС и изјави колку е важно човек да пости:
„Антиоксидансите и другите бројни имуностимулатори се исклучиво од растително потекло. Од друга страна, животинските протеини го инхибираат нашиот имунитет и ни ја одземаат енергијата за варење. Имунитетот може да се подобри само после постот.
Постот делува превентивно на кардиоваскуларните заболувања, на малигните заболувања, на дијабетесот – на сите современи болести, тоа е научно докажано“.
Дали човек кој пости ќе биде помалку нервозен?
„Да, тие дефинитивно ќе се чувствуваат посреќни, почисти, ќе се создадат поволни услови за духовната сфера. Докажано е дека духовноста позитивно влијае на здравјето. Едно истражување покажа дека на долговечноста најмногу влијае човечката добрина. Давачите живеат подолго од оние кои чекаат подароци, а тоа е прашање на духовност“.
Дали сода бикарбоната ја враќа алкалноста на телото?
„Сода бикарбоната не е вистинскиот избор за алкализирање на телото. Зошто? Кога пиеме сода бикарбона, таа ќе влезе во желудникот и ќе се потроши таму. Веќе ќе исчезне во стомакот. А од друга страна, го надувува телото.
За да може храната да се вари, содржината во желудникот треба да биде кисела. Ако сода бикарбона влезе во желудникот, содржината нема да биде кисела – варењето нема да биде доволно, особено протеините нема да се сварат, а од друга страна, микроорганизмите кои влегуваат со храната нема да бидат уништени од хлороводородната киселина, така што тоа не е вистинското решение за постојано.
Ако сакаме да го алкализираме телото со пијалак, тогаш треба да пиеме сок од лимон и да го засладиме со мед. Лимонот и медот имаат позитивно и основно влијание врз нашиот организам“.
Храна која може да ја зголеми алкалноста на телото: лимон, јаткасто овошје, зелен лиснат зеленчук, мед, вода, чаеви, лимонада, просо, киноа, кефир, јогурт, кисело млеко, авокадо, кокос, маслинки, семки, ладно цедени масла.
Алкалната исхрана се базира на свежо овошје и зеленчук. Според доктор Иванов, бадемите се најалкална храна и треба да ги јадат луѓе кои имаат проблеми со киселини. Кога ќе се изедат 5 бадеми, киселината ќе исчезне, тврди интернистот Иванов.