Потребни состојки:
За бела кора:
6 белки
6 лажици шеќер
4 лажици брашно
½ прашок за печиво
за прелив на кората:
200 мл млеко и 1 лажица рум
за фил од кокос:
6 жолчки
6 лажици шеќер
600 мл млеко
2 пудинг од ванила
250 г путер-маргарин
100 г кокос
1 лажица екстракт од кокос
за декорација:
200 мл слатка павлака
Постапка:
За кора: изматете цврсто 6 белки па додадете шеќер и матете додека да се растопи.
Посебно измешајте го брашното со прашокот за печиво.
Со лажица внимателно додадете го во снегот од белки и нежно промешајте за да остане воздушесто.
Смесата печете ја на 180 степени во плех 20х30 обложен со хартија, околу 20 минути.
Печената кора пренесете ја на решетка и прелијте ја со млекото и румот.
За фил: Сварете го кремот како за пудинг и мешајте додека да згусне. Оставете убаво да излади, а најдобро е до следниот ден кога и кората ќе го впие целосно преливот.
Изматете го путерот па додадете го во изладениот фил, па сето соединете го, додадете кокос и убаво промешајте.
Преку кората премачкајте го филот, а за најгоре изматете слатка павлака и декорирајте.