Се чини дека сè повеќе расте побарувачката на рецепти за брз ајвар за кој не треба печење, лупење и пржење на пиперките. Целата постапка е брза, но освен во вкус и квалитет, се добива и на квантитет.
Намазот приготвен на овој начин не гyби голем дел од своите нутритивни состојки, а се добива и поголема количина.




За таа цел одвоивме неколку рецепти проверени и испратени од наши читателки, па доколку сакате и вие да ги испробате, запишете си ги. Еве како се приготвуваат:
„Не ја фотографирав постапката, бидејќи да бидам искрена, овој ајвар не го правев јас. Мојата свекрва има пиперки во бавча и како што зреат пиперките, така таа си бере и го прави овој брз ајвар.
Досега сигурно има направено 4-5 тури од овој брзински ајвар и ние го јадеме цела есен и зима. Рецептот го знае напамет и еве, ми го издиктира додека пиевме кафе, па си реков да ви го проследам, да не си го трошите времето со печење и пржење…
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3,5 кг пиперки црвени, може и некоја зелена (исчистени од петелки и семки), 2 лажици сол, 2 мали шолјички шеќер, 2 капачиња есенција (или 2 лажици оцет), 1 кесичка конзерванс, 1-2 мали главици лук и 400-600 мл масло (ако пиперките се меснати, може и повеќе).
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Пиперките измијте ги, избришете ги и исчистете ги од петелките и семето. Измерете количина од 3,5 кг. Исчистените пиперки наредете ги во плех и ставете ги во топла рерна. Температурата треба да биде таква да можат пиперките само да омекнат, 10-15-тина минути, а не и да се печат.
![]()
![]()
![]()
![]()
Внимавајте да не ви поцрнат, потребно е само малку време. Омекнатите пиперки веднаш сомелете ги, не мора да ги чекате. Ако пуштат сок, исцедете го. Додајте ги сите наведени состојки и убаво промешајте за да се соедини. Маслото загрејте го и излејте го врз површината за да „зацврчи”.
![]()
![]()
![]()
![]()
Повторно промешајте за да се впие во ајварот, па складирајте го во чисти тегли. Ајварот има одличен вкус, не ви е потребна голема количина, а и нема некоја посебна иcцpпyвачка работа, па повелете пробајте. Совет: Ако ви се погодиле воденести пиперките, тогаш исцедете ги пред да ги сомелете за да не биде редок ајварот.
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 2 – ЗА АЈВАР БЕЗ ЛУПЕЊЕ, СО ДОДАТОК ОД МОДАР ПАТЛИЏАН И ФЕФЕРОНИ – Овој брз рецепт не бара лупење на пиперките како што тоа е вообичаено за традиционалните рецепти за ајвар.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5 кг ајвар, 2,5 кг модар патлиџан, 750 мл масло, 5-10 феферони – по вкус, 500 мл алкoxолен оцет, 2,5 литар вода, 3 лажици сол, 3 лажици шеќер и 1 лажица црн пипер во зрно
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Измијте го зеленчукот. Пиперките исчистете ги од дршките и семките, па сè исечкајте на коцкички. Во тенџере со ладна вода ставете оцет, сол, шеќер, црн пипер во зрно и фефероните.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога водата ќе зоврие ставајте од сечканите пиперки и патлиџани и почекајте повторно да зоврие. После 2-3 минути вриење, вадете ги со решеткаста лажица (ако правите поголема количина, ова правете го на повеќе наврати, додека да ги потрошите сите пиперки).
![]()
![]()
![]()
![]()
Зеленчукот оставете да излади, па сомелете го во мултрипрактик/блендер. Смесата ставете ја во тенџере, додајте масло и гответе го на околу 2 часа на умерена температура со континуирано мешање.
Ајварот можете да го зготвите и во рерна на 180 степени, околу 3,5 часа. На секои половина час потребно е да го извадите тенџерето од рерна и внимателно да го промешате ајварот.











