Таан алвата изворно претставува вид на слатка која потекнува од Арапските земји, но се смета дека е турски производ. Како десерт најмногу се приготвува во Босна и воопшто на целиот Балкан, Северна Африка, и Централна Азија.
![]()
![]()
![]()
![]()
На Балканот најчесто ја среќаваме онаа која се приготвува од сусам, а ја има и во Европа и Америка, а приготвено од жито може да се сретне во Иран, Пакистан и Индија, како и алва со јајца и шеќер карактеристична за Грција и Турција.
![]()
![]()
![]()
![]()
Оригинално се прави од таан (мелено семе од сусам), мед (може и обичен шеќер, гликозен или фруктозен сируп) и растително масло. По желба може да се додаде ванила, какао, ‘фстаци, ореви, лешници, суво грозје итн., а можете да си направте и црно кафе кое одлично одговара со овој десерт.
![]()
![]()
![]()
![]()
Семето од сусам содржи незаситени масни киселини, белковини, Витамин Е, Б во форма на никотинска киселина, минерали како калциум, калиум, магнезиум, фосфор и железо.
Исто така содржи и лецитин кој одлично делува врз нepвните клетки и нepвите во мозокот, овозможува полесно излачување на токcини преку кожата, ја подобрува циркулација и поволно делува на работата на ендокpините жлезди. Ја подобрува циркулација и делува на општото подобрување на целиот организам.
![]()
![]()
![]()
![]()
Таан алвата се препорачува против желудочни тегоби и проблеми со штитната жлезда, но и за луѓе кои cтpaдаат од xpоничен замор и кои имаат проблеми со концентрацијата. Поради присутните незаситени масни киселини се препорачува како превенција и помош при лекување на атеросклероза, бидејќи помага во разградување на наcлагите од холестерол во артериите.
![]()
![]()
![]()
![]()
овојпат ќе ви претставиме два рецепти кои се најблиску од оној изворниот. Многумина си мислат дека алвата се приготвува од брашно, но вистината е дека се приготвува од таан (тахини) што всушност е еден вис паста или сос добиен од семето на сусамот. Еве што ви е потребно:




РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 280 г шеќер, 10о мл вода и 340 г таан (тахини). ПОСТАПКА: Во тенџере сварете ја водата со шеќерот, намалете ја температурата од моментот на зовривање и гответе додека тој да се растопи целосно.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога сирупот ќе почне да врие тргнете го од оган/рингла, па додајте го таанот со непрекинато мешање. Смесата мешајте ја додека целосно да се соединат двете состојки и да се инкорпорираат една во друга (треба да стане кремаста).
![]()
![]()
![]()
![]()
Еден правоаголен калап обложете го со хартија за печење, излејте ја во него добиената алва, протресете, израмнете и оставете да се олади. Кога ќе стане доволно цврста, завиткајте ја во хартија а потоа и во стреч-проѕирна хартија и оставете ја во фрижидер да отстои преку цела ноќ.
После тоа одвиткајте ја фолијата, исечете парчиња со посакуваната големина и послужете. За вториот рецепт, исто така, потребни ви се три состојки:
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1/3 ладно цедено сусамово масло, 1/3 мед, 1/3 мелени ореви. Или едноставно, користете еднаква количина од сите три состојки. ПОСТАПКА: Во дрвен сад, со дрвена лажица лесно соединете го сусамовото масло и медот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Мешајте додека да се соединат двете состојки во компактна смеса. Кога ќе се добие убава паста, додајте ги претходно сомелените ореви и повторно внимателно соединете. оревите е најдобро да се додаваат на неколку наврати за полесно да се измеша. Понатаму постапката е иста како и кај првиот рецепт.











