Глуварчето е многу скапоцен дар на природата, може да се најде на речиси сите ливади, цвета во април и мај, листовите се берат пред да расцветаат цветовите, а стебленцето се бере за време на цветање, а коренот во пролет и есен.

Глуварчето е распространето растение и најчесто расте на влажни ливади, покрај патиштата и околу населените места. Целото растение е горчливо бидејќи содржи гумена млеч (латекс), кој има најмногу лековити својства.




Коренот содржи и ензими, есенцијално масло, смола, масни киселини, шеќери и многу инулин (до 40% на есен). Листовите содржат витамини А, Ц, Д и Б група, како и минерали железо, магнезиум, цинк, калиум, калциум, манган, бакар.




За првпат се споменува како лек во евиденцијата на арапските лекари во 10 и 11 век, а денес во многу делови на светот, покрај заздравувањето, се користи и во исхраната, бидејќи коренот, стеблото, листовите и цветот се јадливи. Во продолжение прочитајте го рецептот за мед од глуварче на Зорица Алексиќ Николиќ.




Мојот рецепт за мед од глуварче е ваков. Ова е сируп што го правам секоја година Секој го прави различно, а јас ќе споделам како го правам јас: берам околу 500 цвеќиња од глуварче, некогаш помалку, некогаш повеќе, отприлика знам колкава количина ми е потребна.




Кога ќе ги соберам цветовите ги редам на маса со чаршаф додека ги пребројувам за да отстранам мравки или нешто друго ако се најде меѓу нив. Потоа цветовите ги ставам во ладна вода, ги притискам цветовите со раце за да излезе прашина доколку има.

Фото и рецепт на Зорица Алексиќ Николиќ




Ја истурам водата, додавам сечкани три лимони и два портокали кои стоеле половина час во вода со сода бикарбона, додавам една кесичка лимонтус, мешам со лажица и потоа преливам со 3 литри ладна вода.




Го поклопувам тенџерето со капак и оставам да отстои 24 часа, со повремено промешување кога ќе се сетам. Важно е тенџерето да стои на ладно место. Потоа процедувам низ газа, а може и прво да зовриете до еден клуч и после да процедувате.

Фото и рецепт на Зорица Алексиќ Николиќ




Колку повеќе има течност, толку повеќе шеќер додавам. Можам да додадам помалку, јас ставив 3 л вода и уште малку, на тоа оди 3 кг шеќер. Се меша добро со лажица и се готви на тивко некои 2 часа. Кога ќе биде готово додавам уште еден сечкан лимон и оставам уште 5 минути да се крчка.




Со лажица вадам да видам дали се растегнува, ако е така, значи медот е готов. Јас складирам во тегли кога ќе се олади, некој тоа го прави додека е уште топол медот. Јас правам секоја година и еве ми остана уште една тегла од минатата година, и уште не е расипан.

Фото и рецепт на Зорица Алексиќ Николиќ




За насабајле по 1 лажичка е супер за да се заштитите од проблеми со црниот дроб, за чистење на организмот, кај настинки и грип, лечи дури и кашлица. Фото и рецепт на Зорица Алексиќ Николиќ.

фото Ламија Бегиќ