Астрологијата на античките Словени е всушност хороскоп на упорни и горди луѓе тесно поврзани со нивната природа. Поделено е во периоди од 10 дена. Секој период се карактеризира со одреден цвет кој го одредува значењето на личноста родена во овој период. Подолу во текстот може да го пронајдете вашиот датум на раѓање и да дознаете каква судбина ви наметнала оваа древна астролошка филозофија.
01.01. – 10.01. ЖОЛТ НАРЦИС

Овој цвет симболизира топлина и отвореност. И покрај првиот впечаток дека сте срамежлива личност која не сака да се истакнува, имате храбар пристап кон животот. Вашите дела зборуваат погласно од зборовите и секогаш се стремите да ги исполните вашите амбиции. За вас, најдоброто објаснување е наједноставното. Иако сте родени среде зима, избегнувајте студена клима.
11.01. – 20.01. ЧИЧОК

Често преземате повеќе обврски отколку што можете да исполните, што може да остави погрешен впечаток, така што околината ќе има помала веројатност да ја забележи вашата добрина. Затоа се стремите кон вниманието на другите. Вие сте многу добар пријател и го издржувате вашето семејство. Имате развиено чувство за работна етика, но премногу работа може да доведе до здравствени проблеми.
21.01. – 31.01. СМИЉ

Вие сте скромни, а следењето на модните трендови и облекувањето по најнова мода е ваша опcecија. Но, токму поради таа ваша опcecија, можете да станете предмет на озборувања и љубомора. Не ви е тешко да се справите со „зли-те јазици“ и многу е лесно да излезете од те-шките ситуации.
01.02. – 10.02. ИМЕЛА

Многу сте љубопитни и подложни на влијанија од околината. Не се пла-шите од ризик, така што жените родени во овој период можат да го ocвојат дури и најнепристапниот маж. Машката имела е позната по својата убавина и жените лу-дуваат по вас. Треба да играте спорт што ќе ви помогне да ја одржите физичката и мен-талната состојба.
11.02. – 19.02. ОЛЕАНДЕР (ЗОКУМ)

Олеандерките се познати како скромни убавици. Оставате впечаток дека ви е потребна заштита, но исто така сте многу способни да одолеете. Вие сте многу вредна и издржлива личност, имате неисцрпен извор на внатрешна сила. Вашето мото е „како што сееш, така и ќе жнееш“.
20.02. – 29.02. МИМОЗА

Вие сте, во вистинска смисла на зборот, чувствителни како мимоза. Многу стра-дате од неуспесите во животот и сакате поддршка и пофалби. Од друга страна, работите многу напорно за вашиот „леб“ и често сте спремни да се жр-твувате за доброто на другите. Луѓето сакаат да ви се обраќаат за помош, а вие сте познати по тоа што никогаш не ги изне-верувате вашите пријатели. Склони сте кон срцев у дар и чир на желудник.
01.03. – 10.03. АФИОН

Невозможно е да се одбраните од вашата убавина и шарм, и штом човек се најде во вашата прегратка, не може да из-бега. Животот не е лесен за вас, честопати многу трнлив, но секогаш успевате да излезете и да ги надминете сите неволји. Најважно за вас е да верувате во себе и во своите способности, што ќе ви помогне да постигнете успех.
11.03. – 20.03. ЛИЛЈАН

Вашиот квалитет е суптилен шарм и префинета чувствителност. Вашите нега-тивни особини се непостојаноста, мистеријата и непредвидливоста, што многу често може да ги збуни луѓето. Подготвени сте да ги остварите своите амбиции, без оглед на пречките, па луѓето дури и ви завидуваат за тоа.
21.03. – 31.03. НАПРСТОК (DIGITALIS PURPUREA)

Вие сте многу одлучна личност, чиј мозок работи со точност на компјутерот и наоѓате решенија дури и за најтешките проблеми. Можете исто така да предвидите неколку чекори напред. Никој не може да ве фати неподготвени, но постои можност само вашите мен-тални способности да ослабнат со текот на времето. Склони сте кон силни главоболки.
01.04. – 10.04. МАГНОЛИЈА

Суетата и сеприсутната желба за победа е една од вашите најважни карактеристики. Навикнати сте секогаш да сте први во сè. Го цените туѓото мислење, но на крајот, секогаш го правите она што вие мислите дека е најдобро. Сепак, вашата позиција во општеството е неизвесна токму поради вашата воздржаност кон добри совети.

11.04. – 20.04. ХОРТЕНЗИЈА

Вие сте друштвена, оптимистичка, дарежлива и сочувствителна личност, а вашиот недостаток е тоа што сакате да трошите многу. Токму оваа мана може да биде многу иритирачка за луѓето околу вас. Многу често славите нешто, сакате да подарувате подароци и да им оддавате чест на луѓето.

21.04. – 30.04. ДАЛИЈА

Секогаш барајте го златното значење во секоја ситуација. Среќата ве придружува низ животот и повеќето работи ви одговараат, а мана ви е тоа што имате многу високо мислење за себе, што понекогаш може да ви пречи да гледате реално на ситуацијата. Не верувате премногу во судбината, ниту во бизнисот, ниту во приватноста.

01.05. – 10.05. МОМИНА COЛЗА

Вие сте искрена душа на некорумпирано срце, која честопати стра-да од pacипаност на околината. Жената „Момина cолза“ мора да има заштитник во својот живот кој ќе ја заштити од сите неволји. Имате повеќе среќа во бизнисот, но прекумерната амбиција може да има спротивен ефект и да ве доведе до работ на уни-штување.

11.05. – 22.05.  ПРКОС

Вие сте дес-труктивна, во-инствена личност која секогаш очекува разо-чарување, дури и од саканите. Луѓето околу вас имаат проблеми да се сложуваат со вас и во деловна и во приватна смисла. Но, оние што успеваат да најдат заеднички јазик со вас, можат целосно да ви веруваат, бидејќи вие сте многу грижливи и вредни по срце. Меѓутоа, поради вашата личност, вие сте најголем пријател на самите себе.

22.05 – 31.05 КАМИЛИЦА

Не е секогаш лесно да препознаете дали сте вљубени или само глумите. И покрај тоа сте многу привлечна личност, но во ситуации често сте многу дволични. Способни сте да уни-штите години посветена работа за мала корист и никогаш не знаете како ќе реагирате. Од друга страна камилицата симболизира невиност и чистота, но и спо-којство.

01.06. – 11.06. ВИОЛЕТОВИ ЅВОНЧИЊА

Многу сте конзервативни и секоја најмала промена може да ве исфрли од рамнотежа и да ве фрли во депре-сија и о чај. Најдобро се чувствувате опкружени со семејството дома и ја црпите целата своја сила од тоа. Сакате возови, а мpaзите авиони.

12.06. – 21.06. БЕЛА РАДА

Не може да се каже дека сте особено храбра или романтична личност. Знаете да бидете срамежливи, тивки, внимателни и не сакате да бидете во центарот на настаните. Сепак, многу добро знаете што сакате од животот и што точно ви одговара, па можете да постигнете завидни резултати.

22.06. – 01.07. ЛАЛЕ

Вие сте енергична и самоуверена личност, а спротивниот пол буквално ви јаде од рака. Жените во лале се многу енергични и посесивни луѓе кои имаат многу високо мислење за себе, а мажите имаат манири и се однесуваат како непоправливи заводници. Само мрдате со прстот и сè околу вас „се врти“, и многу е тешко да се натерате да признаете грешка, иако не сте во право.

02.07. – 12.07. БЕЛ ЛИЛЈАН

Вие сте многу пристапна и добронамерна личност. Бидејќи лилјанот е цвет кој содржи елементи на воздух, вода и земја, вие сте личност која има многу вредности и многу лесно се прилагодува на околината и лесно ги совладува сите препреки. Во вас има многу животна радост што ја пренесувате на другите луѓе.

13.07. – 23.07. ЉУБИЧИЦА

Секогаш го привлекувате вниманието на сите. Често стоите настрана и го чекате вистинскиот момент, но кога ќе дојде, се покажувате во вашето величество и барате да ви се признае она што е ваше. Добивате сè што замислувате.

24.07. – 02.08. ШИПКА

Како што шипката има трње за одбрана, вашата одбрана се грубите зборови. На прв поглед сте многу опас-ни, но оние кои подобро ве запознаваат знаат дека тоа е само заштитен механизам. На луѓето им треба време да ве разберат.

03.08. – 12.08. СОНЧОГЛЕД

Знаете колку вредите, конфликтите не ви пречат, а успехот не ве заслепува. Кога сте успешни, уживате во вашата моќ. Незапирливи сте, секогаш одите напред, иако понекогаш сте неконзистентни во своите постапки.

13.08. – 23.08. РУЖА

Вие сте кралицата, сите ви завидуваат, толку многу интриги се плетат околу вас, но вие останувате недопирливи. Недостапни сте и имате многу силен карактер, поради што може да имате проблеми со спротивниот пол. Грижете се за вашето здравје и избегнувајте исцрпеност по секоја цена.

24.08. – 02.09. ДЕЛФИНИУМ

Можете да живеете сами и да немате потреба да основате семејство. Многу сте посветени на работата, завршувате се пред крајниот рок, а имате големи очекувања од колегите на работа и пријателите. Затоа премногу често се претставувате како жртвено јагне, кое стра-да поради туѓите грешки. Мора да научите и да се браните од обвинувањата на другите. Имате многу добра меморија.

03.09. -11.09. КАРАНФИЛ

Не е лесно да се најде личност како вас! Храбра, со толку многу јасни и едноставни мотиви. Секогаш ги штитите послабите од себе и спремни сте да се жртвувате за доброто на другите. Може да бидете прилично тврдоглави дури и кога грешите. Имате многу силен карактер кој ги привлекува луѓето.

12.09. – 22.09. УБАВА КАТА (АСТЕР)

Кога сте на дното и се чувствувате најлошо, успевате да бидете насмеани. Внесувате радост во вашата околина, ценети сте и од деловен и од приватен аспект. Вашиот оптимизам се префрла на другите луѓе. Вие сте природно весела личност.

23.09. – 03.10. КАЛУНА

Вие сте личност позната по префинет вкус и убави манири. Имате многу широки познавања и сте многу добар и посветен работник. Знаете да ги цените своите вештини и сте многу добар пријател со оние за кои се грижите. Вие сте издржливи и толерантни.

04.10. – 13.10. КАМЕЛИЈА

Зад вашиот префинет и елегантен изглед се крие солиден карактер, а кога сакате можете да бидете многу тврдоглави. За жените може да се каже дека имаат машки квалитети на решителност. Имате уметнички склоности и многу развиена имагинација.

14.10. – 23.10. ЈОРГОВАН

Јоргованот е симбол на свежина, невиност и вечна младост. Затоа многумина ви завидуваат во изгледот и виталноста. Ако имате љубоморни ривали, најдобро е да ги игнорирате. Имате атрактивен изглед, секогаш пријатно однесување, сакате да им помагате на другите. Сакате да се жалите и да приговарате, што може да ги налути вашите најблиски.

24.10. – 02.11. ФРЕЗИЈА

Вие сте бестрашни, упорни и многу тврдоглави, па дури и до степен да повредите некого. Но, вие сте сочувствителни кон околината, што ви помага во многу случаи, особено на работното место. Токму таа наклонетост на околината успевате да ја искористите во ваша корист, но и да ја подобрите вашата личност.

03.11. – 12.11. ОРХИДЕЈА

Вие сте многу мистериозна личност, па понекогаш луѓето може да помислат дека сте во облаци, бидејќи другите не ве разбираат. Треба да се движите повеќе во општеството за да ги исполните сите ваши потенцијали. Вашите постојани сомнежи можат да ве доведат во непријатна положба со претпоставените и колегите. Но, најчесто немате проблеми да ги надминете тешкотиите. Вие сте големи љубовници во кревет.

13.11. – 22.11. БОЖУР

Не треба да се грижите за вашето здравје, или дека може да ви влијаат некои надворешни промени. Треба да работите на сопствената самоконтрола, особено кога станува збор за разговор за сопствените планови. Имате изразена интуиција, па затоа не е невообичаено божурите да бидат психолози, пророци, билкари и јасновидци.

23.11. – 02.12. ГЛАДИОЛА

Не можете да се пофалите со бројни таленти, но сте многу вредни во работата што ја работите и сте многу доверливи. Под вистинското водство, можете да постигнете многу, но без разлика на се, ќе ја задржите својата скромна природа. Луѓето имаат навика да си веруваат еден на друг, бидејќи вие секогаш знаете да дадете добар совет, па затоа другите ве почитуваат.

03.12. – 12.12. ГЛУВАРЧЕ

Сакате луѓето да ви посветуваат внимание и можете да бидете премногу екстравагантни. Колку повеќе сте во јавноста имате повеќе можности за успех и многу сте добри во извршувањето на професионалните задачи. Ја сакате природата и топлината.

13.12. – 22.12. ЛОТОСОВ ЦВЕТ

Лотосот е симбол на чистота. Бидејќи имате специфичен начин на размислување, можете да постигнете многу работи. Но, треба да работите на флексибилност во односите со саканите. Често сте полни со идеи кои никогаш не ги реализирате.

23.12. – 31.12. РУНОЛИСТ

Луѓето кои се родени во знакот на рунолист се добри пријатели и се многу доверлива личност. Смирени сте и секогаш имате се под контрола. Ќе напредувате во бизнисот само во втората половина од животот. Иако сте мирни, кога сте испровоцирани можете да ја покажете вашата друга страна.