Министерката за здравство, професор д-р Даница Грујичиќ, неврохирург, предупредува на превенцијата која е клучна во сезона на вирози, а во моментотв се помешани четири различни вируси од кои три вида грип (АH1, AH3, B) и сovid.

Мешавина од вируси ги погодија луѓето од целиот регион, а чекалните во здравствените домови се полни секој ден. Има и голема кашлица, која може да биде опасна по здравјето, а лекарите редовно предупредуваат за нејзините симптоми и компликации.

Министерката за здравство, професор д-р Даница Грујичиќ, неврохирург, гостуваше во „Јутра“ на Прва и откри дека се измешале четири различни вируси. Како што објасни таа, превенцијата е најважна, но луѓето масовно не ја почитуваат.

„И јас бев болна на Нова година, настинав и ми траеше една недела. Најмногу ме измачи кашлицата. Сега имаме четири вируси, АХ1, АХ3, вирусот на инфлуенца Б и Ковид.

Секако дека се здружија. Ковид е далеку помалку опасен отколку што беше случајот претходно, но дефинитивно има мешавина од вируси“, изјави д-р Даница Грујичиќ.

Како да се заштитите?

„Треба да го направиме она што е вистинска превенција, а тоа е дека сите оние кои имаат хронични болести треба да ја примат вакцината против грип. Од друга страна, да избегнуваме големи собири, да носиме маска.

Пред некој ден бев во Клиничкиот центар. Не можете да верувате – ниту пациентите, ниту вработените не носат маски. Носат само оние кои се свесни за сопствената болест и сакаат да се заштитат од околината.

Препорака на Работната група беше да се носат маски во сите здравствени установи.

Свеста на луѓето мора да се зголеми и да има маски на секој влез во здравствена установа“, предупреди министерката за здравство, професор д-р Даница Грујичиќ, неврохирург. Интервјуто можете да го слушнете ОВДЕ.