Д-р Николај Михајловиќ Амосов верувал дека здравјето на нашиот ‘рбет е во наши раце и открил системски пристап кој помага да се одбегнат сериозни проблеми во иднината.

Изминатите неколку децении, бројот на пациенти со проблеми во грбот се зголеми за дури 54%. Оваа опасна бројка сама по себе говори колку е важно да се направи нешто за својот грб пред да биде предоцна!

Познатиот хирург, пронаоѓач и писател Николај Амосов верувал дека здравјето на нашиот грб е во наши раце и открил системски пристап кој помага да се одбегнат сериозни проблеми во иднината.

Николај Михајловиќ Амосов (1913 – 2002 г) бил руски и укарински хирург, научник, писател и академик, како и директор на научниот оддел во Јановскиот Институт за истражување на туберколоза и торакална хирургија.

Д-р Амосов осмислил серија едноставни вежби и ја докажал нивната ефикасност со сопствен пример – го дочекал 99. роденден, а притоа никогаш не пател од болки во зглобовите, мускулите и грбот!

Своите вежби ги изведувал секој ден, се додека дошол до неверојатните 100 повторувања по вежба, кои ги завршувал за само половина час. Пулсот тогаш му достигнувал 110-120 отчукувања во минута, што е слично како кај аеробниот тренинг.

Сепак, почетниците би требало да започнат со 4-5 вежби, со помеѓу 10 и 20 повторувања, па подоцна може да се зголемат.

1.ГРБ ВО ВОЗДУХ

Легнете на столче, така што стомакот да ви биде на делот за седење. Со лицето бидете свртени кон долу. Рацете ставете ги зад глава, нозете испружете ги, така што практично да лежите хоризонтално со подот. Истегнете го целото тело. Извијте се кон горе подигајќи го торзото и вратете се повторно назад. Повторете 10 пати.

2.ЈОГА ИСТЕГНУВАЊЕ

Легнете на грб, рацете испружете ги покрај телото. Нозете зафрлете ги зад главата, така што стапалата ќе го добрат подот. Направете 10 повторувања.

3.ДОПРИ ЈА ЛОПАТКАТА

Подигнете ја левата рака и ставете ја дланката на десната плешка/лопатка. Истегнувајте се неколку секунди. Главата може малку да се помести кон напред во текот на изведувањето на вежбата. Повторете 10 пати со двете страни.

4.ПРОТРЕСЕТЕ ГО ТЕЛОТО

Застанете на сите четири. Опуштете го грбот. Започнете го да го тресете телото така што со брзи и остри потези брзо ќе ги свиткувате рацете во лактовите. Правете го ова 30-60 секунди.

5.ЛУЛАШКА

Легнете на грб, нозете свиткајте ги во колена, привлечете ги на гради и опфатете ги со рацете. Започнете да лулате напред-назад минимум 10 пати.

6.ВЕЖБА ЗА ЈАКНЕЊЕ НА ГРБНИТЕ МУСКУЛИ

легнете на стомак. Рацете испружете ги покрај телото. Главата и градите подигнете ги и држете ги 3 секунди. Повторете 3 пати.