Колагенот е неверојатна состојка која го помага одржувањето на здравјето, почнувајќи од стомакот, па сè до коските и кожата. Тој е главната белковина во нашиот организам. Исклучително е важен за ‘рскавицата, лигаментите, тетивите, коските и забите. Поради намалување или престанок на производството на колаген, доаѓа до постепено yниш-тување на ‘рскавицата на зглобовите, а особено на колената.
За да се поттикне регенерација на ‘рскавицата, потребно е да се надокнадат залихите на колаген. Истражувањата покажале дека лицата кои редовно користеле говедски желатин, имале одлични резултати.
Кога ќе започнат временските промени и да се јавуваат тегоби со зглобовите, можеби ќе ви затреба производот кој е на база желатин и мед, а кој многумина го сметаат за до-битна комбинација кога станува збор за помош кај б олни зглобови.
МЕД И ЖЕЛАТИН. Желатинот е производ кој се добива од говедски коски, ‘рскавица и тетиви кој содржи колаген, најважната белковина во човековиот организам, значајна за состојбата на кожата, коските, ноктите и косата.
Покрај тоа, во желатинот се застапени многу значајни амино киселини – хидроксипролин и пролин. Овие амино киселини исто така влијаат врз градбата на коските, зглобовите и тетивите, како и мускулите и сврзните ткива.
Поради сите овие поволни својства, говедскиот желатин е на самиот врв од списокот природни лекови за закрепнување на зглобовите. Покажал голема делотворност во закрепнување на ош-тетените големи зглобови, особено на колкот, колената, рамената, потоа на ‘рбетниот столб, како и на ‘рскавиците.
Потребни состојки: 2 лажички желатин, 150 мл вода, 1 лажичка мед и 1 лажичка лимонов сок. Постапка: Прелијте две лажички желатин со 150 мл ладна вода, поклопете и оставете да отстои преку цела ноќ.
Следниот ден желатинот ќе биде набубрен, па за да се подобри вкусот и неговото дејство, додајте малку мед и лимонов сок. Измешајте и изедете го целото. Терапијата се повторува еден месец, а потоа се прави пауза од два месеци.
По потреба се повторува после направената пауза, а може да се конcyмира и превентивно. Постојат 4 типа колаген, односно од 19 видови, од кои четири се најважни и се означуваат со римски броеви. па така, колаген I е најзастапен во коските, тип II е најзастапен во ‘рскавицата, тип III – к рвните садови и систем за варење.

Тип IV се наоѓа во базалните мембрани и формира своевидна мрежа. Кога користите колаген во вид на додаток или храна богата со оваа состојка, користете од животинско потекло. Може да се најде во вид на капсули, ампули или во прав.
Еден од начините за зголемување на производството на колаген во организмот е конcyмација на витамин Ц. За жал, витаминот Ц не е секогаш доволен, па пожелно е колагенот да се надоместува преку исхраната.
Освен за у бавина, колагенот е многу важен за здравјето на коските и зглобовите, а негов недостиг може да предизвика бројни здравствени проблеми како: остеопороза, остеоартритис и слични поре-метувања. Доколку веќе постојат такви проблеми, додатокот на колаген речиси секогаш помага.