Згответе обично млеко со шеќер и ќе добиете превкусно кондензирано млеко за вашиот омилен трилече колач

Фото и рецепт на Снежана Годинич – Домашно кондензирано млеко.

За овој рецепт потребно е млекото да биде полномасно со најмалку 2.8% млечни масти. Мозе да се чува во фрижидер во стаклен сад и да се користи како намаз или да се употреби за приготвување на разни колачи и торти.

Потребни состојки:

500 мл полномасно млеко
200 г шеќер
1 ванилин шеќер

Постапка:

Од оваа количина се добива околу 250 мл кондензирано млеко.

Во едно тенџере ставете 500 мл млеко, додадете го шеќеро и ванилата, па промешајте. Загревајте на тивок оган додека да зоврие, па следните два часа варете го млекото на умерена температура до тивко.

Мешање постојано не е потребно. После 1,5 час пожелно е да се започне со мешањето, бидејќи млекото почнува да згуснува.

После два часа готвење, земете со лажицата малку од смесата и ставете врз чинија. Почекајте да се олади, па на тој начин ќе ја проверите густината и должината на готвењето.

Пред крајот од готвењето ќе се подигне пена, која треба да се собере и да се отстрани. Како ќе се лади, кондензираното млеко уште повеќе ќе се згуснува.

Кога млекото целосно ќе излади, ставете го во стаклен сад со капак и чувајте го во фрижидер. Рокот на траење е, како што велат, еден месец, но тој податок не можам да го потврдам, бидејќи кондензираното млеко секогаш наменски го правам и веднаш го трошам (најчесто за трилече).

Фото и рецепт на Снежана Годинич

Loading...