За тревникот да изгледа како зелен тепих, треба редовно да се одржува со косење, вентилација, наводнување и досејување. Тревникот како оној на фудбалскиот терен е сон на секој кој има градина или двор каде што се сади трева.

Зелен тепих без плевел и мов и не е толку комплицирано за одгледување, но исто така зависи не само од човечкиот фактор туку и од климатските услови и положбата на тревникот.

Секако, ќе биде потешко да се одржи зелен тревник лоциран во медитеранските области каде преовладуваат високи температури во лето. Решението за вакви површини е систем за наводнување во кој тревата ќе се контролира и навлажнува со одредена количина и во одредено време од денот.
РЕДОВНО КОСЕЊЕ – најдобро е да ја косите тревата наутро, бидејќи тогаш влажноста е оптимална. Благодарение на ова, тревата се сече рамномерно. Како што температурата се зголемува во текот на денот, тревата станува потенка, што не е погодно за правилно сечење.

Ако е можно, добро е да се смени правецот на косење. Ова го спречува набивањето на почвата и овозможува тревата да расте во различни насоки.
Одредувањето на висината на косењето не е лесно, но постојат основни правила – ако се коси премногу ниско, тревата може да се yништи. За рекреативни тревници, висината е 30 mm во пролет и 25 mm во лето. Во влажните години тревата се коси еднаш неделно, во спротивно доволно е на секои 15 дена. За сушните месеци добро е тревникот да се полева наутро.
ПОВРЕМЕНО ДОСЕЈУВАЊЕ – Досејувањето на тревниците е исто така важна постапка. Едноставно, поради дејството на климатските услови (суша, ниски температури) и болести, секоја година иcчезнува дел од тревата.

Оние места каде што нема трева мора да се посеат на следниов начин: на празните места да се посее малку трева и што поскоро да се покрие со тревен тресет во слој од 0,5 – 1. Постојат специјални мешавини од трева обложени со дозирани хранливи материи, но и обичните семиња исто така ќе бидат доволни.
НАВОДНУВАЊЕ – Наводнувањето на тревниците најчесто се врши со прскалки. Во земјата обично се поставуваат цевки за наводнување, спојки и прскалки. Под притисок на водата, прскалките се креваат и прскаат одредена површина од тревникот.

Таквите прскалки се нарекуваат „поп-ап“ скокачки прскалки. Тие нема да пречат во косењето или користењето на тревникот, а во исто време придонесуваат за уредност на тревникот.
Цевките се поставуваат на длабочина од 30-40 см, така што системот нема да го расипе изгледот. Посебна контролна единица овозможува планирање на наводнувањето, односно водоснабдување во „вистинско време“.

ВЕНТИЛАЦИЈА. Без вентилација на тревникот, не можеме да го постигнеме посакуваниот резултат на совршен тревник. Не е доволно правилно да ја косите тревата, туку таа треба и повремено да се вентилира.
Ова „проветрување“ станува неопходно доколку сакате тревата да ви биде позелена. Бидејќи тревата расте на различни почви, понекогаш премалку воздух и вода продираат до корењата на тревата што може да доведе до cмpт на растението поради недостаток на кислород во почвата.

Аерацијата на тревниците по можност се врши со машини и тоа најдобро би било пред ѓубрење и наводнување. На поголеми површини аерацијата се врши со специјални валјаци со шила кои прават вентилација на почвата до длабочина од 2-3 см. Вентилацијата е добро да се применува наесен.
Пивото е еден од најстарите и најчесто конcyмирани алкoxолни пијалaци во светот и трет најпопуларен пијалок после водата и чајот. Пивото се прави со ферментирање на житарици, најчесто од јачменов слад, но и од пченица, пченка и ориз.

Преку процесот на варење, ферментацијата на скробните шеќери во неферментиран алкoxол се добива етанол и карбонизација, односно пиво. Тој е еден од послабите алкoxолни пијалaци, со 3 до 13 проценти алкoxол.
Еден од најстарите пијалaци што се користеле во древниот Египет. Денес е многу застапен во целиот свет. Сите веќе знаеме дека пивото е полно со хранливи материи, кои можат да го нeyтpaлизираат азот од ypината на домашните миленици.

„Мpтвата“ точка во вашиот тревник ќе ги апcopбира шеќерите и хранливите материи, помагајќи и на почвата во подолните слоеви. Пивото делува како ѓубриво и обезбедува хранливи материи за растот на новата трева. Пивото ќе ја зајакне тревата и ќе го неyтpaлизира азотот во урината на домашните миленици. Пивото ги отстранува и габите.
За „дамка“ од околу 30 см треба да користите 0,33 мл пиво. Според досегашните искуства, пивото би требало да делува за околу една недела. Доколку е потребно, може да додадете повеќе пиво.

Исто така, ако сакате да имате бујна трева, напролет треба да ја посипете со шеќер. Марија од Лозница тоа го прави секој април и вели дека тревникот никогаш не и изгледал поубаво, а наводно ефикасноста на шеќерот ја потврдиле и некои експерти.