Лукот е најдобриот лек кој нема да го најдете во научната медицина. Лукот може да го заштити телото од бактерии, вируси и инфекции, а најдобар ефект има ако го консумирате наутро, на празен желудник. Тогаш неговите антибактериски својства се најголеми.

Содржи повеќе од 400 активни состојки: витамин А, Б1, Б2 и Ц, минерали, аминокиселини, есенцијални масла, билни масла, ензими, железо, јод, калциум, калиум, селен и фосфор.

Постои уште еден начин на кој можете да го употребите лукот за подобрување на вашето здравје, а не станува збор за орална употреба.

ХЕРПЕС: пресечете едно чешне лукче на половина, па со пресечената страна протријте врз херпесот. Ова повторувајте го често во текот на денот. Следниот ден веќе херпесот ќе биде видно намален и исушен. Ако има потреба, продолжете ја постапката и следниот ден до целосно елиминирање на херпесот.

ХПВ БРАДАВИЦИ: изрендајте лук, ставете го на газа и фластер, па залепете го на  зафатеното место на кожата. Облогата менувајте ја по потреба. Брадавиците се сушат и отпаѓаат.