Утре, 29 ноември, верниците го празнуваат празникот Свети Матеј, празник посветен на Светиот апостол и евангелист Матеј. Свети Матеј бил даночник и неговиот живот целосно се променил кога почнал да го следи Исус Христос и станал еден од 12-те апостоли.

Тој го напишал Евангелието во Светото Писмо, па затоа го нарекуваат и евангелист. Го проповедал христијанството, лекувал болни и, според многу свети списи, правел разни чуда.

На овој празник се практикуваат различни обичаи, но најважни се молитвата и читањето на Евангелието според Матеј.

Матеј се смета за светец-заштитник на цариниците, даночниците, банкарите и сметководителите, а некои семејства го слават Денот на Матеј како крштевање.

Матеј бил очевидец и сведок на Исусовиот живот и земната смрт, воскресението и вознесувањето на небото.

Според традицијата, свети Матеј не јадел месо, туку се хранел со овошје, житарки и зеленчук. Постои старо верување дека на овој ден треба да се платат сите долгови и даноци – сè што должите некому треба да се врати.