СО НАЈСТАРИОТ МЕТОД – 3А З ДЕНА СИТНИТЕ БPAДABИЧКИ CE ПOBЛEKУBAAT

Брада-виците се израстоци кои може да се појават на вратот, рацете или стапалата. Потребно е да се третираат, со цел да се исушат и отпаднат, а во овој случај може да помогне еден од најстарите методи – смоквата.
Млечниот сок кој се добива кога ќе се скине или засече зелена смоква, младо гранче или смоквин лист, е одличен природен лек против брада-вици. Овие израстоци подеднакво се јавуваат и кај деца и кај возрасни. Најчесто ги има на рацете и прстите, но може да се појават и на други делови од телото, како вратот, лицето и па-зувите.
Брада-виците се појавуваат на кожата како еден вид бенигна промена, и обично се вирусни и може да се пренесуваат. Треба да се отстранат од здравствени, но и од естетски причини, бидејќи не се премногу пријатна глетка и можат да пречат при работа.
Денес се користат разни методи за отстранување на брада-виците. Од мачкање со разни креми и мевлеми, до хиpypшко отстранување. Во поново време се користат методи за „спа-лување“ на брада-виците со ласер, „смр-знување“ со течен азот и отстранување со радиобранови.
Секако, потребно е секој да побара мислење и дијагноза од лекар. Постојат и други, стари методи за отстранување на брада-виците кои уште многу одамна се покажале како многу ефикасни.
Млекото од смокви или сокот добиен од смоквите се користел уште во древни времиња за оваа цел. Имено, кога ќе се скине лист од смоква од дрвото или самиот плод, ќе забележите дека на тоа место се појавува бел сок или „млеко“.
Со овој сок треба да се мачка брада-вицата најмалку двапати дневно. Ова треба да се повторува секојдневно додека брада-вицата да се исуши и самата да отпадне. Ова обично се случува за три дена од отпочнувањето на постапката.
Секако, овој начин не може да се користи за отстранување на брада-виците на сите делови од телото, како на промер околу очите и слично (бидејќи местото е чувствително и сокот не смее да дојде во допир со окото).
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: Неколку капки млечен смоквин сок. Најдобро е тоа да биде свеж сок од тукушто скинат лист или плод, но проблемот е што не сите имаат смоквино дрво во својот двор. Во тој случај потребно е да соберете во пипета или друго стаклено шишенце и да го чувате смоквиното млеко затворено во фрижидер до три дена.
ПОСТАПКА: Со млечниот сок премачкувајте ја брада-вицата два до трипати дневно. Доколку истата е на незгодно место, после премачкувањето фиксирајте го сокот со помош на ханзаплас, но не подолго од еден час. За неколку дена таа треба да се исуши и отпадне.

Претходна статијаПовлечете линија на овој дел: еве што ќе се случи
Следна статијаБРЗА ПИТА СО ГОТОВИ КОРИ: Малку поинаков начин на редење, полна со фил, сочна и вкусна