Познатиот српски психијатар, филозоф, теолог и писател Владета Јеротиќ (1924-2018) со својата работа и знаење остави длабока трага на повеќе области. Познатиот академик се стекнал со диплома по медицина, а потоа се фокусирал на психијатрија.

Неговата стручност и посветеност на пациентите го направија познат лекар и учител. Сепак, интересот на Јеротиќ бил многу поширок од медицината и тој се посветил на проучување на религијата и филозофијата.

Неговите дела допираат теми како што се развојот, моралот, слободата и смислата на животот. Неговата мудрост и интроспекција ги освоија читателите ширум светот.

Тој беше одличен и како предавач, а неговите пораки и денес инспирираат и охрабруваат многумина. Тој беше отворен за разговори за животните прашања и ги охрабруваше луѓето да тргнат на внатрешно патување на самооткривање.

Тој до последниот ден работеше на својот интелект, кога во една прилика го прашаа како е е толку паметен и со остар ум на 92 години, тој даде многу интересен одговор:

„Повеќе од 30 години, секој втор ден преслушам англиски зборови. Тоа ми е трет јазик. Првиот беше француски, вториот германски, кој беше најзастапен кога бев во Европа. Научив англиски по 30 години.

д-р проф. Владета Јеротиќ

Во Англија бев неколку месеци, не научив Бог знае колку. Читам речиси без речник, но читањето и зборувањето не се исто. Секогаш имам некој нов англиски текст пред мене и се преслушувам сè што читам.

Ги слушам првите два-три нови збора од пред два дена, не повеќе од тоа. Ако ги имам запаметено, тогаш го читам текстот и запишувам нови зборови од текстот во речникот и се преслушувам повторно за два дена.

И ако не успеам да се сетам на тие зборови, ако не сум ги запамтил, не учам нови, туку продолжувам да ги обновувам старите. Работам на мојот речник секој ден повеќе од 30 години“, објасни тој.

А потоа истакна дека дополнително го вежба мозокот и меморијата со меморирање песни.

„Втората работа е учење песни. Ќе најдете нови песни, ќе ги научите, ќе се преслушате и ќе знаете 15-20 песни на памет еден ден. Ја обновувате вашата меморија и ја освежувате.

Земете ги песните на Бранко Радичевиќ, Јован Дучиќ, Милан Ракиќ или некои модерни поети. Не мора да бидат долги песни, може да бидат и пократки. Научете ја песната напамет. Не можете да се сетите? Прочитајте ја 10 пати и запомнете ја, не можете а да не ја запомните.

Научете ја песната и по два, три, пет дена проверете дали сте ја запамтиле. Ако ја запомнивте, супер, преминете на нова песна. Така се одржува меморијата. Научниците велат дека имаме 10 милијарди неврони во мозокот“, заклучил угледниот академик.

Д-р Владета Јеротиќ
Фото: Јутјуб принтскрин