Пробајте ги овие вкусни вегетаријански плескавици кои се многу сочни, кај мене дома сите беа воодушевени, особено дечињата. Ги направив минатата недела за ручек, а како прилог ги искомбинирав со пире, навистина се многу вкусни, а целата постапка нема да ви одземе повеќе од половина час, сосе готвењето.

ПРВ РЕЦЕПТ




Рецептот го добив уште одамна од една пријателка, но сега одлучив да го испробам. Сѐ што ви е потребно се неколку модри патлиџани, а за оние кои повеќе сакаат тиквички, може да го прочитаат вториот рецепт, кој е исто така вегетаријански. Овие плескавици може да ги ставите помеѓу две потпечени лепчиња или да ги јадете со салата или пире како прилог. Еве што ви е потребно:

ПРВ РЕЦЕПТ




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ПРВ РЕЦЕПТ): 550 г модар патлиџан, 100 г лебни трошки (презла), 40 г пармезан или обичен кашкавал, 1 јајце, 2-3 чешниња лук, половина китка магдонос, 5 лажици екстра девствено маслиново масло или по потреба, сол по вкус. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ВТОР РЕЦЕПТ): 1 мала тиквичка, 1 поголем морков, 1 поголема пиперка, 4 чешниња лук, 1 китка магдонос, 2 јајца, 2 лажици лебни трошки (презла), 2 лажици брашно, сол, масло.

ВТОР РЕЦЕПТ




ПОСТАПКА ЗА ПРВИОТ РЕЦЕПТ: Модриот патлиџан измијте го под млаз вода и излупете го на ленти, така што на некои места преку едно лупење ќе остане лента од лушпата (види фото). Исечете ги краевите на модриот патлиџан и потоа исечкајте го на поситни коцки, кои не треба да бидат многу големи.




Тргнете го модриот патлиџан настраната, па излупете и ситно исечкајте неколку чешниња лук. Во едно тавче ставете 2 лажици маслиново масло и веднаш ставете го сечканото лукче да се запржи, со повремено мешање. Кога лукчето ќе ја испушти својата прекрасна арома, додајте го сечканиот модар патлиџан и гответе на умерена температура со повремено мешање.




По 5 минути готвење, намалете ја температурата на ринглата на ниска, покријте го тавчето со капак и гответе уште 10-тина минути за модриот патлиџан да омекне. Повремено тргајте го капакот и промешувајте. По изминатото време, модриот патлиџан треба да е омекнат, тргнете го од рингла и смесата префрлете ја во подлабок сад.




Постепено додавајте вкупно 100 г лебни трошки (презла), со мешање на смесата. Потребно е да добие кашеста и мека конзистентност. Додајте и 40 г рендан пармезан, а доколку сакате плескавиците да бидат вегански, додајте повеќе презла. Додајте 1 јајце (за вегетаријански) и повторно соединете ја добро смесата. Настрана ситно исечкајте го магдоносот на ситно и додајте го, па посолете по вкус.




Обликувајте ги плескавичките со помош на кружна модла, јас секогаш ги правам подебели, приближно со дебелина од 1 см, а може да ги правите и по желба. Врз плескавиците наросете малку лебни трошки и ставете ги на 20 минути во фрижидер, смесата да се стегне. Плескавиците може да ги обликувате и со помош на две лажици или во навлажнети дланки со малку водичка.




Вака подготвените плескавици пржете ги во тавче со 3 лажици маслиново масло, приближно по 2-3 минути од страна, додека да фатат коричка. Може да ги печете и во рерна, во тој случај рерната се вклучува на 200 или 220 степени и се печат 15-20 минути, а може и помалку, со превртување, на крајот.

ПОСТАПКА ЗА ВТОРИОТ РЕЦЕПТ: Тиквичката убаво измијте ја, излупете ја и изрендајте ја. Морковот исто така измијте го, исчистете го и изрендајте го на ситниот дел од рендето.

Пиперката исечкајте ја на ситни коцкички. Промешајте го иситнетиот зеленчук и посолете го по вкус. Оставете 10 минути за да се ослободат соковите и да се поврзат вкусовите. Потоа исцедете добро со раце. Во исцедениот зеленчук додајте истолчено/изгмечено лукче, јајца, брашно, презла и ситно сечкан магдонос.

Убаво промешајте за да се соединат и изедначат состојките. Плехот обложете со хартија за печење и премачкајте го со малку масло. Вклучете ја рерната да се загрева на 190 степени. Со навлажнети или намастени раце правете ги плескавиците и редете ги во плехот.

Печете на 190 степени 40-тина минути, додека убаво да заруменат. На половина од печењето плескавиците од тиквички премачкајте ги со масло и вратете ги во рерна. Деталите за првиот рецепт може да ги погледнете ОВДЕ, а за вториот рецепт ОВДЕ.