Проктологот д-р Тихомир Кекез одговори на најчестите прашања во врска со хемороидите, и спомена некои н ајчесто користени народни лекови како што се маста и маслиновото масло.
Хемороидите се чест проблем, а докторот објасни зошто е важно сите и навремено да одат на преглед, кој не е толку неугоден како што си мислат луѓето, пишува НМД.мк Хрватскиот лекар, проктологот Тихомир Кекез, одговараше на прашања во врска со неговата работа и повеќето од нив беа поврзани со хемороидите.
Лекарот рече дека многумина се преп-лашени да одат кај проктолог на преглед, но дека да бидат повеќе информирани и на тој ќе спречат многу непријатности. Прегледот од проктолог не е толку непријатен и б олен како што мислат повеќето луѓе, а хемороидите не мора да бидат „доживотна каз на“, рече тој.
„Хемороидите се доживотна каз на ако ја одберете сами. Ако ги лекувате со лекови што ние ќе ви ги препишеме, тоа ќе биде успешно. Луѓето честопати ги избираат хемопроидите како доживотна каз на бидејќи не се лекуваат. Хемороидите можат да го нарушат квалитетот на животот и да го отежнат секојдневното функционирање“, рече проктологот.
Тој објасни дека најчестите народни лекови, кои можат да спречат чешање и пе чење, се маслиновото масло и свинската маст, но предупреди дека тие не можат да ги спречат сите заболувања и проблеми со кои се соочуваат п ациентите.
„Маслиновото масло или свинската маст може да помогнат и да ги ублажат непријатностите. Но, тие не ги лекуваат хемороидите што кр-вават. Измислени се подобри супстанции, вазелин или ланолин, кои исто така помагаат за ублажување на симптомите, но не го спречуваат кр-вавењето.
Никој не става вазелин во нос ако добијат кр-вавење, ниту, пак, жените ставаат вазелин кога ќе им се спуштат гра-дите, но сите ставаат масло и свинска маст позади! Кога хемороидите ќе се спуштат и кр-вават, од тие мачкања нема сами по себе да се подигнат“, рече докторот.
Тој вели дека најчести пациенти му се оние кои имаат проблеми со хемороиди, но само оние кои всушност се осмелуваат да дојдат на преглед и знаат дека прегледот не е толку непријатен. Тој додава дека повеќето избегнуваат преглед додека не им прокр-вават хемороидите. Само тогаш за нив е знак дека е крајно време да отидат на преглед.
„Мислам дека жените се многу похрабри од мажите. Сме имале ситуации во кои мажи од два метра и 120 килограми п аѓале во нес-вест“, заклучува д-р Кекез.

ШТО СЕ ХЕМОРОИДИ? Тоа се сплет од артериски и венски к рвни садови, во ана лниот канал, препокриени со сврзно ткаење и помагаат во контрола на празнењето на дебелото црево. Хемороидите може да бидат:
НАДВОРЕШНИ кои се палпираат како јазолче на внатрешната страна на ану сот и најчест симптом е б олката што се јавува по воспаление на јазолот и може да го компромитира празнењето на цревата, а во некои случаи и движењето. Б олката поминува по неколку денови, но јазолчето останува и повремено се зголемува (при напор или по поголемо физичко напрегање).
Често се јавува чешање и црвенило на кожата, а ретко се јавува кр-вавење. Дискомфорот може да доведе до разд-разливост, несоница и лош квалитет на живот кај б олниот.

ВНАТРЕШНИ хемороиди се јавуваат во ректумот, каде што нема рецептори за б олка и кај овој вид на хемороиди нема б олка. При механичко и друго драз-нење тие може да кр-вават, што е и најчест симптом и во многу случаи нивното постоење може да доведе до маскирање на ма-лигно заболување на ректумот.
Кр-вавењето обично се јавува на крајот од дефекацијата,а кр-вта е со светлоцрвена боја која остава траги на тоалетната хартија или е во вид на капки во таолетната шолја.