При изборот на препарат против кашлица, важно е да му се спомене на фармацевтот колку долго траела кашлицата, од каде потекнува кашлицата, дали е од грлото или од долниот респираторен тракт.

Никој не сака досадна и упорна кашлица. Како тогаш можеме да и „застанеме“ на патот? Покрај традиционалните рецепти кои ни ги предале нашите баби и мајки, постојат и фармацевтски производи за смирување на кашлицата.

Николина Скорупан, магистер по фармација, при посетата на Ординација на РТС зборуваше за видовите на кашлица, симптомите и како може да се излечи.

Николина истакнува дека најчеста причина за кашлица се вирусни инфекции на дишните патишта. Сепак, постојат и некои состојби кои не се поврзани со респираторниот тракт, а кои можат да доведат до кашлање.

Овде спаѓа и срцевата инсуфициенција или како што народски се нарекува – срцева слабост, а кашлицата кај овие пациенти најчесто е знак за влошување на болеста и знак дека треба да се обратат кај кардиолог.

„Покрај тоа, кашлица може да се појави и при состојби поврзани со проблеми со желудникот, или органите за варење.

Кај луѓето кои имаат таканаречен ГЕРБ синдром, тоа е синдром во кој желудочната киселина се крева нагоре во хранопроводникот и предизвикува иритација во фаринксот, односно во грлото.

Поради ова се појавува долготрајна сува кашлица и засипнатост“, објасни фармацевтот и додаде дека понекогаш луѓето не претпоставуваат дека тоа е причината за кашлицата, туку мислат дека се работи за алергија или настинка.

При изборот на препарат против кашлица, важно е да му се спомене на фармацевтот колку долго траела кашлицата, од каде потекнува кашлицата, дали е од грлото или од долниот респираторен тракт.

Покрај лековите, се поставува прашањето дали навистина кашлицата може да се ублажи со домашен сируп од кромид и мед.

„Тој домашен рецепт навистина може да помогне и има научна основа, со оглед на тоа што кромидот е богат со слуз, а слузот го обложува грлото, како и производите на база на бел слез, ајдучка трева, исландски лишај.

Рецептот за домашен лек од кромид и мед прочитајте го ТУКА.

Од друга страна, медот се препорачува како прв избор, прва нефармаколошка мерка за ублажување на сува иритирачка кашлица, од една страна затоа што неговата сладост го поттикнува лачењето на плунка, која го обложува иритираното и воспалено грло,

а од друга страна има интересна претпоставка дека слаткиот вкус во мозокот предизвикува таква реакција што се произведуваат наши ендогени опиоидни ендорфини кои го смируваат рефлексот на кашлицата“, изјави фармацевтот.

Истражувањата покажаа дека децата или возрасните кои имаат проблем со сува иритирачка кашлица треба да земат половина до две лажички мед пред спиење, кашлицата може да се смири и дејството на медот трае и следниот ден.

Корисни се и чаевите направени од бел слез, ајдучка трева, исландски лишај или сируп. Фармацевтот предупреди дека луѓето кои се алергични на полен од трева треба да внимаваат со билните сирупи. Таа нагласи и дека секоја сува кашлица нема да премине во продуктивна кашлица.

„Препаратите базирани на бел слез, ајдучка трева, исландски лишај, по можност пастили кои остануваат подолго во грлото ќе помогнат повеќе при воспалено, иритирано и изгребано грло“, додаде таа за РТС.

И на крајот посочи дека луѓето кои имаат активен чир на желудникот или имаат/имале пукнат чир на желудникот или дуоденумот, не треба да користат никакво средство за олеснување на искашлувањето, бидејќи тие средства ја ослабуваат заштитната слузокожа, додаде Николина Скорупан.