Home погача Тутманик, душа мек како памук со крцкава коричка…

Тутманик, душа мек како памук со крцкава коричка…

Тутманик, душа мек како памук со крцкава коричка… Според рецептот на Вале Ангелова. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

300 мл топло млеко
100 мл топла вода
11 г сув квасец
1 лажица шеќер
1 лажичка сол
100 мл масло
3 јајца од кои едното е за
премачкување на тутманикот
путер омекнат на собна Т за подмачкување на корите
900 г брашно
400 г ситно сирење, а може и повеќе

ПОСТАПКА:

Во подлабок сад измешајте ги влажните состојки со шеќерот и солта, а потоа со додавање на брашното замесете меко, еластично тесто. Покријте го и оставете го на топло место да ферментира додека убаво да го згоелми волуменот.

Стасаното тесто поделете го на 4 еднакви делови/ 4 еднакви топчиња. Секое топче развлечете го во правоаголник. Кората преку цела површина премачкјате ја со путер на собна температура и посипете ја со сирење.

Свиткајте во ролат и засечете го накосо на еднакви парчиња, но не до крај. Со дрвено стапче притиснете во средината од секое парче за да се испакнат пресечените делови. Потоа свиткајте во полжав и ставете во тепсија 32 см обложена со хартија.

Следниот ролат надоврзете го на претходниот за да се исполни тепсијата. Премачкајте со јајце и оставете на топло да ферментира малку да порасне, па ставете да се пече во добро загреана рерна на 180 степени додека убаво да зарумени.