Три лесни и здрави начини да приготвите американски палачинки. Основната состојка во рецептите е банана. Затоа не е потребно да додавате шеќер. Палачинките се приготвуваат околу десеттина минути, а се превкусни. Од една доза излегуваат околу 3-4 палачинки, па слободно можете да ја дуплирате дозата.

Рецепт број 1

Потребни состојки:

1 банана (по можност средно – зрела)
1 јајце
Масло

Постапка:

  1. Исечете ја бананата на неколку парчиња во садот и испасирајте со виљушка додека не се изедначи.
  2. Додадете го јајцето и промешајте уште еднаш додека не се соедини добро смесата.
  3. Загрејте ја тавата на средна топлина и додадете малку масло во неа.
  4. Кога маслото ќе се загрее добро, распоредете еднакво три супени лажици од смесата во загреаната тава.
  5. Палачинките се печат по 2 минути на една страна. Кога едната страна од палачинката ќе добие кафеаво – златна боја, тоа е знак дека треба внимателно да ја превртите на другата страна.

Рецепт број 2

Потребни состојки:

2 банани (по можност средно – зрели)
1 јајце
1 среден морков (излупен и изрендан)
½  чаша јогурт
¼  супени лажици цимет
2 супени лажици мед

Постапка:

  1. Загрејте ја тавата на средна топлина и додадете 2 супени лажици масло.
  2. Бананата исечете ја и испасирајте во сад како во претходниот рецепт, па додадете ги јајцето, изренданиот морков, јогуртот, циметот и медот.
  3. Мешајте додека смесата не се изедначи.
  4. Печењето  на палачинките се одвива исто како претходниот рецепт.

Рецепт број 3

Потребни состојки:

2 банани (средно – зрели)
1 јајце
3 супени лажици путер од кикирики
2 мали чаши овесни снегулки
1 – ½  мала лажичка прашок за пециво
1 – ¼  мала чаша млеко
1 супена лажица мед
Неколку зрна сол

Постапка:

  1. Во блендер измешајте ја бананата, јајцето, путерот од кикирики, овесните снегулки, прашокот за пециво, млекото, медот и малку сол. Блендирајте со голема брзина додека смесата стане мазна.
  2. Во средно загреаната тава додадете 2 супени лажици масло и печете како и претходно.

Филувањето на вкусните палачинки е по желба. Бидејќи бананата дава најмногу благ вкус на палачинките, можете да користете фил од свежо, кисело овошје.

Текстот за НМД.мк го обработи Мартина Христовска