Три чаши брашно за девет волшебни турски лепчиња…Се печат само по 5 минути!
Турските лепчиња, познати и како „пита екмек“ или „балон екмек“, се вистинска кулинарска магија што доаѓа од богатата традиција на Блискиот Исток.
Овие меки, воздушни лепчиња, кои се дујат како мали балончиња додека се печат, се совршен додаток на секој оброк – од лесни закуски со сирење до богати месни специјалитети.
Интересно е што нивната едноставност во подготовката ги прави омилени во домовите ширум светот, а тајната на нивниот вкус лежи во трпението при ферментацијата и внимателното ракување со тестото, пишува НМД.
Со само три чаши брашно, денес ќе создадеме девет мали ремек-дела што ќе го исполнат вашиот дом со неодолив мирис и вкус! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 1 чаша млеко (200 мл), малку потопло од собната температура
– 2 лажици јогурт
– 2 лажици масло
– 1 лажица шеќер
– 3 чаши брашно (околу 600-650 г)
– 1 лажичка сол
– 1 кесичка сув квасец (околу 7 г)
– НМД
Постапка:
Во длабок сад за месење, истурете го млакото млеко и додајте ги шеќерот и квасецот, па мешајте додека да се растопат.
Потоа, додајте ги јогуртот и маслото и добро измешајте ги течните состојки со лажица или маталка.
Во смесата постепено додавајте го брашното, прво една чаша, заедно со лажичката сол, и мешајте со лажица.
Откако тестото ќе почне да се згуснува, додајте ги преостанатите две чаши брашно, малку по малку, внимавајќи да не претерате – количината може да варира.
Кога тестото ќе стане доволно густо, префрлете го на работна површина и месете го со раце околу 5-10 минути, додека да стане мазно и еластично. Доброто месење е клучот за меки лепчиња!
Вратете го тестото во садот, покријте го со чиста крпа и оставете го да отстои на собна температура 45 минути. За тоа време, тестото ќе се удвои и ќе стане воздушесто.
По ферментацијата, нежно притиснете го тестото со раце за да го ослободите вишокот воздух и да го спречите вкусот на квасец.
Префрлете го на работна површина, обликувајте го во долг валјак и исечете го на 9 еднакви делови. Секој дел завртете го во топче со дланките, посипувајќи мала количина брашно за да не се лепи.
Наредете ги топчињата на плех посипан со малку брашно, покријте ги и оставете ги да отстојат уште 20 минути на топло место. Овој чекор е важен за да добиете меки и лесни лепчиња.
По 20 минути, земете едно топче, посипете малку брашно од двете страни и со оклагија развлечете го во круг со дебелина од околу половина сантиметар – не премногу тенко. Повторете го истото со сите топчиња.
Наредете ги развлечените лепчиња на плех обложен со хартија за печење, покријте ги и оставете ги да отстојат уште 15 минути на собна температура.
Загрејте ја рерната на 250°C на горно-долно печење. Ставете го плехот во рерна и печете ги лепчињата 3-5 минути – внимавајте, брзо се печат, па не се оддалечувајте!
Кога ќе се надујат како балончиња и ќе добијат лесна златна боја, извадете ги.
Овие девет лепчиња се совршени топли, со малку путер или како прилог на омиленото јадење.
Ако ви останат, чувајте ги во замрзнувач – вкусот и текстурата ќе останат исти кога ќе ги одмрзнете.
Пробајте ги и споделете го вашето искуство – секое лепче е мала приказна за уживање! Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ: