Не искушувајте ги другите луѓе со вашите тајни, велат Арапите, а ние веруваме дека тие се 100 % во право. Во продолжение прочитајте ги трите најпознати кратки арапски анегдоти, кои не само што се интересни, туку и многу поучни.

„Ако имаш некаква мака – подобро е да молчиш“

Има една стара приказна за старецот Ецио. Старецот Ецио останал сам на фармата откако неговиот син отишол во војска. Ецио работеше храбро, работеше напорно, сам управуваше со целата фарма. Еден ден еден сосед му пришол и го прашал: „Како си Ецио?

„Ме боли грбот…“ му се пожали Ецио на соседот. Наскоро се прошири низ целата област дека старецот Ецио го боли грбот и дека е премногу слаб за сам да се грижи за имотот и животните.

Набрзо почнал да добива понуди од соседите кои сакале да го откупат неговиот имот за многу ниска цена. Кога им рекол дека нивната понуда е премалку за таков имот, тие рекле: „Подобро малку пари отколку ништо. Те боли грбот, стар си и немоќен, продај го имотот“.

Никој не се понуди да му помогне, сите сакаа само да имаат корист од него. Старецот продолжил да молчи и да работи, а кога син му се вратил од војска, старецот Ецио му го предал имотот со зборовите: „Ако нешто те боли – молчи и не кажувај никому“.

„Не кажувај му го на пријателот она што не би му го кажал ниту на непријателот“

Во секој човек има светлина и темнина, никогаш не сте сосема сигурни кога ќе се разбуди темната страна на човекот и што ќе ја разбуди. Подобро не кажувајте му го на пријателот она што не би му го кажале ниту на непријателот.

Ако му кажете на пријателот и тој ја искористи вашата тајна, ќе се налутите на две лица: на себеси и на вашиот пријател.

„Никогаш не зборувај лошо за себе“

Секој што се омаловажува, им дава пример на другите дека треба и тие да го омаловажуваат. Ако некоја личност се однесува достоинствено, другите ќе ја третираат таа личност со почит.

Старецот Окам живеел во пустина 10 години. Секој ден се трудел и се трудел да најде вода, а кога конечно му успеало тоа, сите од селото дошле да му честитаат, а тој на пофалбите рекол: Не е ништо посебно ова.

Наскоро сите почнале да го третираат неговото откритие за водата како навистина да не е ништо посебно. Наместо да ја пијат водата, во тој извор си ги миеле валканите нозе. Наскоро водата станала загадена и матна бара.

Тоа страшно го повреди старецот, но луѓето кон неговите напори се однесуваа токму онака како што тој им кажа – како да не е ништо посебно.