Нема ништо поубаво од топол леб кој само што излегол од рерна!

Скоро никој не може да му одолее, но истиот тој може да придонесе за развој на келии на ракот, па затоа можеби е најдобро да го заобиколите.

Топлиот леб не е здрав

Францускиот научник Етиен Вулг одгледувал клетки од малигнен тумор во раствор во кој бил додаден термофилниот квасец.

Клетките од рак се зголемиле исто како и квасецот и двојно ја зголемиле масата во текот на една недела. Но, кога квасецот се исфрлил од растворот – туморот исчезнал.

Научникот дошол до заклучок дека производите со ферментиран квасец влијаат на растот на тумурот, што и не чуди со оглед на тоа дека многу од тие стимулатори придонесуваат за раст и размножување на келиите, вклучувајќи ги и оние малигните.

Во случај на многу болести, не само само дигестивни заболувања, лекарите ги забрануваат овие производи и би требало и да го исфрлите од употреба и свежиот леб во кој се наоѓаат активни ќелии на квасец.

Се препорачува вчерашен леб, сув леб и леб кој е направен без квасец.

Кај топлиот леб кој само што излегол од рерна, келиите на квасецот не само што се наоѓаат во него туку се и многу активни и буквално уште во првите минути по конзумирањето започнуваат да се развиваат во организмот.

Во еден грам сув квасец се наоѓаат околу 20 до 40 милијарди габични клетки.

Ферментацијата на квасецот во присуство на шеќер од храната во цревата предизвикува јака надуеност и со време во слузокожата на дебелото црево може да направи гасни џебови и може да развие дивертикулоза.

Квасецот ја намалува отпорноста на ѕидовите на цревата, придонесува полесно продирање на бактериите, вирусите и слично.